Meleg helyzetek melegburkolatoknál

A melegburkolatok családja

Beltéri lakás burkolataink kedvelt formája … 

Beltéri lakás burkolataink kedvelt formája a melegburkolatok családja. Akár csak néhány évvel ezelőtt íródott volna ez a néhány gondolat, ez a család kevesebb főt számlálna. Az évek évtizedek óta megszokott, megkedvelt burkolati elemek mellé (fa parketta, parafa, laminált padló) olyan új termékek is csatlakoztak, mint a vinyl padlók, spc padlók. Ezek az új burkolatok, még nem szorították ki a nagy elődöket, de jelen vannak a piacon, és jövőbeni térhódításuk borítékolható. Elterjedésüknek két dolgot kell jellemzően (csakúgy, mint minden újdonságnak) legyőzni ahhoz, hogy a későbbiekben döntő térhódításba tudjanak kezdeni.

Motoros redőnyök

 Az első, ami minden esetben emberi tényező, maga az újdonság. Sok vásárló kíváncsi az újdonságra és hajlandó kipróbálni azt, azonban a többség szeret a jól bevált dolgokhoz ragaszkodni, és csak a termék térnyerése után meri kipróbálni. Aztán, ha beválik –milyen gyarló az ember- már ehhez kezd ragaszkodni.

 A másik tényező a termék ára. Egy újdonságnak, pláne, ha még nem tudják a gyártók tömegesen értékesíteni, fajlagosan magas az előállítási ára, illetve a tervezési technológiai költségeknek is minél hamarabb szeretnék látni a megtérülését. Ez a két tényező minden termék életében megtalálható.

Hazánkban melegburkolatok tekintetében a legkedveltebb választás a laminált padló. 

Hazánkban melegburkolatok tekintetében a legkedveltebb választás a laminált padló. Elfogadható ára, változatos megjelenése, könnyű lerakása segíti az értékesítést. A fa parketták évtizedes veretlenségét követően lecsúszott az első helyről, de még mindig őrzi dobogós helyezését. Választását elsősorban a természetes anyagok hívei körében kell keresnünk, akik bár elismerik a laminált padlók pozitív tulajdonságait, mégis ragaszkodnak az igazi fa parkettákhoz. Ezek a vásárlók teszik ki zömmel a fa nyílászárók vásárlóit is a műanyaggal ellentétben. Dobogón a vinyl és spc termékek eladása, mára meghaladja a parafa burkolatokatokét, hiszen a parafa vásárlók eleve szűk kört alkotnak. Érdekes a parafa megosztó tulajdonsága: vagy szeretik, vagy elutasítják a vásárlók, középutat nehéz találni vásárlóink között.

„ami elromolhat, az el is romlik”

Murphy híres törvénye – ami elromolhat, az el is romlik – mindenre igaz, így a melegburkolatokra is. Vagyis egy parketta is tönkre mehet, és ezt az „eredményt” számos úton elérhetjük. Nézzünk néhány példát ahhoz, hogy elérjük ezt a nem kívánt eredményt.

 

 Van, amikor maga a környezet alakít ki olyan adottságokat, ami nem kedvező a melegburkolatoknak. Pl.: kedvezőtlen a helyiség nedvességtartalma. A túl nedves, vagy túl száraz levegő mind ellensége a parkettának. Aztán hogy fokozzuk a helyzetet, az sem ideális – távolról sem – ha a páratartalom folyamatos változáson megy keresztül. A fa reagál a külső környezet páratartalmára, magasabb páratartalom esetén a fában is magasabb, kisebb páratartalom esetén kisebb a nedvességtartalom. A helyiség folyamatos páratartalmának a változása a fa nedvességtartalmában is folyamatos változást eredményez. Ennek fizikai változási is vannak, vagyis a parketta dilattál. Elég 10-15% páratartalom változás egy helyiségben a lerakott parkettánál centiméterek változásáról beszélünk. Ez púposodáshoz vezethet.

 Mára a gondos gyártás előkészítésnek hála ritkábban fordul elő, de néha találkozhatunk a rossz minőségű faanyaggal A farontó rovarok jelenléte akár csak egy elemben is képesek az egész szoba felületét tönkre tenni. A nem kellően kezelt fa elemek lehetnek gombásak is mely szintén jelentősen csökkenti a burkolat élettartamát. Ezek a problémák – bár szakember jelenlétét igénylik- kezelhetők, de itt is igaz, jobb a megelőzés.

 A szakszerűtlen kivitelezés is végső soron a parketta élettartamának csökkenéséhez vezethet. A lerakó szakember több dolgot is el tud nézni. Pl.: az aljzat páratartalma nem megfelelő. Vagyis nincs kellően kiszárítva a fogadó felület. Gondot okozhat, az aljzat egyenetlensége, mikor nincs megfelelő sík aljzat. Hibás terméket építünk be, itt is akár egy panel tönkre teheti, a szomszédos panelokat is. Ide sorolnám azt az esetet is amikor önmagában egy parketta panel épp, sérülésmentes, viszont a csomag tartalmához viszonyítva esetleg eltérő színvilágú. Ilyet rusztikus válogatásnál tapasztalhatunk. Lerakáskor minden panelt meg kell vizsgálni, és csak azt szabad beépíteni, ami megfelelő. Lerakáskor érdemes időnként felállni és kicsit távolabbról is megnézni az összképet, hogy eltérő szín vagy megjelenésű parkettát ne építsünk be.

 Az is kellemetlen, amikor ideális a környezet, a szakember igényesen készítette el a lerakást, semmilyen anyaghibát nem tapasztaltunk és tényleg szép a végeredmény. Ilyenkor lehet nem megfelelő használattal karbantartással elrontani a kivitelezést.

Láthatjuk, hogy egy melegburkolat kivitelezése sok odafigyelést kíván. Az aljzat kiválasztásától kezdve, a megfelelő burkolaton át a kivitelezésig és karbantartásig, használatáig bezáróan.

Ahhoz, hogy a meleg burkolatunk hosszú évekig-évtizedekig szép legyen, már a kezdetektől odafigyelést kíván. Következő írásomban a már bekövetkezett hibák orvoslására szeretnék néhány ötletet-tanácsot adni.

Ne habozzon! Kérjen ajánlatot egyszerűen, gyorsan!