Padló lerakás házilag

Évek óta tartó kitartó halogatás után eljött végre a nagy pillanat. A lakások egyik falát borító vízesés pálmákkal című szocialista terrorgiccs és a köztéri betonpingpong-asztalok mellett a lakótelepek állandó tartozékát, a szocialista kisember keményfába megtestesülését, a kockaparkettát is a történelem szemétdombjára küldjük.

Persze ha tudjuk, hogy a kicsit kopott, kicsit hiányos, de legalább a miénk közép-európai érzést nyújtó parketta ennyire ragaszkodó lesz, inkább úgy döntünk, hogy jólvanazúgy, mehet is rá korunk Nagybetűs Nyugatja, a laminált padló.

Nem így tettünk.

Ezt követően szinte azonnal rájöttünk: a hetvenes években nagyon tudtak ragasztani. A szocialista vegyipar láthatóan kiválóan el tudta látni az akkoriban egyre-másra szaporodó lakótelepeket ragasztóanyaggal is, ráadásul a minőséggel sem volt baj, gratulálunk eleinknek innen is.

Ettől még persze szegénynek mennie kell, különösen azért, mert ötven évvel ezelőtt a kor legmenőbb trendjeihez híven, a parkettát közvetlenül az aljzathoz ragasztották, ami miatt szegény alattunk lakó minden egyes lépésünket kisebb földrengésként élhette meg.

Jó lesz ide egy csavarhúzó is

Parketta felszedése
Parketta felszedése
Jól megérdemelt frissítő

Mivel a parketta helyenként a rendszerváltást sem igazán élte meg, ezért nyilvánvaló volt, hogy ott kezdjük el, ahol már feljött. Gyenge kezdés után erős visszaesés: néhány parketta felszedése után kiderült, ide célszerszám kell.

Végül hosszas próbálgatás után egy gumimarkolatú csavarhúzó és egy kalapács lett a tökéletes választás. Erre több okunk is volt.

Egyrészről a csavarhúzó feje könnyedén és gyengéden be tudott hatolni a parketta – lásd ragasztó – alá, másrészről a gumírozott markolat miatt öt perc kopácsolás után sem bolondult meg az egész épület, velünk együtt.

Végül, de nem utolsó sorban: ezek voltak itthon.

A gyengédség persze relatív. A bontás első délelőttjén még kultúremberek módjára szinte simogatva választottuk el egymástól a parkettákat, hogy aztán a végére magukból kivetkőzött állatok módjára ütlegeljük darabokra, abból kiindulva, hogy magyar ember bontásért nem fizet, elvégre törni-zúzni mi is tudunk, elég csak megnézni a magyar közéletet.

Szóval a bontás másfél napja alatt (ezúton is elnézést kérünk Marika nénitől, az alsó szomszédtól) rájöhettünk, hogy ha nagymamánk kézzel készített tarhonyája az igazi szalagparketta, akkor a szocialista tésztagyártás sörétje az építőipar kockaparkettája.

Akkor sem szép, ha a tányéron/padlón van, de bontva még rusnyább szegény.

Sebaj, nem szeretni kell, főleg nem bontva. A lényeg, hogy lejött, jöhet a második meglepetés.

Nem kell aljzatkiegyenlítő

1972 napfényes nyarán az itt dolgozó építőbrigád ugyanis olyan gyönyörű aljzatot/födémet húzott fel, hogy ebből kiindulva csoda, hogy összeomlott a kommunizmus.

Egy kis felülettisztítás és vakarózás után tehát jöhetett is a párazáró fólia, majd a lépészaj-csökkentő alátét, végül az áhított laminált padló, és utol is értük Nyugat-Európát.

Gugli barátod világában persze minden lépést megelőz egy pár percnyi online tarkóvakargatás: honnan indítsuk a padló lerakását, merre fusson, hogyan fog összeérni a két szoba, mennyire gyűlöljük a lábazati ragasztót, ami nem ragaszt, vagy az illesztésekbe belenyomott tömítő mi az anyjáért jön ki. Szóval a szokásos.

Látható tehát, hogy a padló ledobálása, vágása és persze a mérés (nem feltétlenül ebben a sorrendben) bárkinek sikerülhet, ami különösen motiváló lehet a mai munkadíjak mellett.

Ettől még persze tanácsos kétszer, de inkább háromszor mérni, de ha egy bölcsész és egy programozó megoldotta, akkor te is.

Végül egy tipp: a konvektorok takaróbúrája kiválóan alkalmas a laminált padló vágására.

Szerző: B.Bálint

Padló alátét lerakása
Laminált padló - végeredmény
Laminált padló - végeredmény