Egy elég speciális területre értünk, illetve nem általános termék kerül most terítékre, az ú.n. sportpadló.

Nevéből is kitűnik, hogy rendeltetési területe meghatározott, jelentős hányadban beltéri sportok űzésére kialakított létesítmények burkolatát jelenti.

Ó, mondja a bátor olvasó, mi sem egyszerűbb, ha az a flancos padló kell a talpuk alá, mert az olyan elegáns , rakjuk le a parkettát, „oszt jó napot!” No, azért ez nem így működik – szerencsére!

Bizonyára Önök is jártak már beltéri sporteseményen, kosárlabda, röplabda, tenisz, asztali tenisz vagy tornász versenyen, vagy látták a kiváló kosárlabdás közvetítéseket, melyek kísérő hanghatása a dobogó, nyikorgó hang! Ez gyakran annyira intenzív, hogy elnyom minden más hangot. De miért?

Nos, ennek magyarázata az, hogy évtizedekkel ez előtt a sportorvosok, ortopédusok, a sportolók panaszai alapján, rájöttek arra, hogy az elugró láb földet érésekor a kemény aljzat olyan erőhatással jár a láb ízületeire, ami hosszabb távon maradandó károsodást, legrosszabb esetben rokkantságot, okozhat, vagy a megcsúszó láb igen komoly, sajnos esetenként végzetes, sérülésekhez vezethet!

Példaként az utóbbira az amerikai NBA bajnokság korai éveiben az elcsúszás során keletkezett agysérülések sorozatos előfordulása, aminek okozója nem csak a nem megfelelő lábbeli, hanem a csúszós felső réteg volt!

Kétségbe esni nem szabad, van megoldás!

 

A fejlesztések elindultak két irányba:

–   egyrészt kidolgozták a csillapított padlók rendszerét, melyek rétegrendjük révén rugalmas alátámasztást adtak a leérkező láb alá,

–   másrészt gőzerővel megindult a sportszergyártók fejlesztése a speciális sportcipők kifejlesztésére, melyek megfelelő megtámasztás mellett erő elnyelő  rendszerekkel lettek kialakítva. napjainkra ez egy olyan iparággá nőtte ki magát, ami félévente produkál újnál újabb csodacipőket! (persze, az árról itt nem érdemes beszélni!)

 

Most minket alapvetően a padló kérdéskör érdekel, így erről szeretnénk tájékoztatást nyújtani, függetlenül attól, hogy a hétköznapi lakossági igényeknél igencsak ritkán jelentkezik ez az igény.

Nézzük tehát, mik a lehetőségek:

Általános megközelítésben három fő csoport található a sportpadló rendszereknél.

-Úszópadló, mely a összefüggő, de nem kitámasztott felületével közepes terhelésre alkalmas.

-Felület rugalmas padló, melynél az alátámasztás a teljes felület rugalmasságát, mozgását biztosítja, alkalmas nagyobb, versenyszerű terhelésre.

-Kombinált rugalmas padló, mely egyesíti az úszó és felület elasztikus padlók összes jó tulajdonságát, kifejezetten nagy forgalmú és terhelésű  „versenypadló”. A kiemelt sportesemények burkolata.
Rendeltetés szerint tagolva a sportpadlókat a konstrukciók tükrében:

-Alap konstrukció, melyet kisebb terhelésű felületeknél, így többfunkciós csarnokok, fitnesz létesítmények, iskolás, óvodák, sportterei esetében alkalmaznak, a teljes rétegrend vastagsága 30-50 mm, rugalmas alátéthab alkalmazással, mely rendszer viszonylag vékony szerkezetével alkalmas felújítási munkákhoz is. Lerakása történhet futósorba vagy halszálkás módon is. Csillapítási tulajdonságát az alátét aglomerált habelem adja. Felülete 8-9 rétegű lakkozást tartalmaz, ami előre gyártható, de ez esetben számítani kell kisebb, néhány tized mm-es szintkülönbségekre a használat során.

Fektetési módja u.n.”úszó fektetés”, mivel az aljzathoz nem kapcsolódik szilárd rögzítéssel, és a lerakásnál az általános padlófektetés szabályait kell alkalmazni (dilatációk, mezőosztások).

 

Ez a padlótípus versenyszerű sportigényekre még nem alkalmas, időszakos vagy kisebb terhelésű eseményekre kialakított. Kiválóan megfelel iskolás, óvodák, kisforgalmú sportcentrumok céljaira.

 

Értekezés a sportpadlóról

Értekezés a sportpadlóról

 Egyszerű sportpadló rétegzése