A parafa rendszerek több megjelenési formában valósíthatók meg, igénytől, műszaki lehetőségektől, függően. A leginkább alkalmazott megoldások a szalagparketta és a ragasztott burkolat, mint járófelület.

A  hordozó felület általában 6 mm vastag vízálló HDF-lapot alkalmaznak, ritkábban rétegelt lemezt A lerakás gyors és egyszerű, szükség esetén visszabontható. A táblák megmunkált éleit speciális, részben a lerakás, másrészt a vízzárást biztosító, speciális bevonattal látják el.

A parketta legértékesebb része a felső dekoratív parafaréteg, aminek vastagsága 3 mm. Szép és változatos rajzolata elegáns megjelenést ad. A szín és a minta változatos, minden gyártó igyekszik egyedi arculatot megvalósítani termékeinél, azonban mindenütt megtalálhatók a főbb szín és minta irányzatok, minimális eltéréssel.

parketta_1  parketta_2  parketta_3

 Változatok a parafa padlóra

parketta_4   parketta_5    parketta_6

A szalagparketta termékeket általában 3 féle felületkezelési kivitelben vásárolhatjuk.

 

Nagy kopásállóságú, ugyanakkor hajlékony és csúszásmentes felületbevonatot biztosító kerámia lakkal kezelt elemek, melyek a közelmúlt nano-technológiai fejlesztéseinek eredményeként jött létre. A többrétegű kezelés során a rétegekbe kvarc örleményt adagolnak, aminek hatására szinte üvegkemény, karcolásra érzéketlen, de rugalmas, bevonat jön létre. Ez a különleges bevonat nagyfokú hajlékonyságot biztosít, és a lakk képes követni a parafa terhelésből adódó alakváltozásait.

UV akrilát lakk: A gyártás során több réteg UV sugárzással kikeményitett lakkot visznek fel a felületre, ami kellemes, selymes fény megjelenést biztosít, kiváló kopásállósággal

Natur kivitel: Ezek a termékek nem felületkezeltek, a kezelést a Vevő végezheti el, mely lehet lakk, vagy természetbarát bio rendszer (olaj, viasz, színezék).

Bármely kivitelt választják, nem szabad megfeledkezni a szalagparketta alátét és párazáró rétegéről. Javasolt csillapító-kompenzátor rétegként tekercses 2-3 mm vastag parafa alkalmazása, ami tovább növeli a burkolat „csendességét”, hőszigetelését.

parafa_tekercs_parketta   Alátét tekercses parafa

 

parketta_7
Ne feledkezzen meg a padló fektetés aranyszabályáról:
Lerakás előtt  legalább 48 óra pihentetés a burkolandó helységben!

Figyelmébe ajánljuk, hogy a parafa szalagparketta ill. táblás parketta nem alkalmazható padlófűtés esetén, mivel kiváló hőszigetelő, így a hőátadás hatékonyságát jelentősen rontaná!

A termékek fektetése, klikkes kivitelnél, minden tekintetben megegyezik egy laminált padló fektetésével, itt is figyelni kell a fal melletti tágulási hézagra.