A parafa burkolatok egy speciális területe az u.n. vékony, vagy ragasztott burkolat, ami azt jelenti, hogy 2-6 mm vastagságú, jellemzően tekercsben vagy vágott lapban hozzáférhető parafa anyagot a felületre ragasztással rögzítjük. A parafa burkoló elemek kombinálásával érdekes, egyedi burkolatok alakíthatók ki. A színek harmonikus megválasztásával, a különböző színű és struktúrájú lapok kombinálásával látványos hatásokat érhetünk el.

Ráadásul a burkoló elemek cseréjével az esetleges javítás is egyszerű, ugyanígy a felújítás, vagy részbeni felújítás, ami csak a frekventáltabb felületrészeket érinti. A parafa falburkolat nemcsak szép és különleges hatást nyújt, hanem praktikus is. Bátran lerakhatjuk padlófűtéssel ellátott helyiségbe is, felragaszthatjuk akár a lépcsők mellé, a konyha egyes részleteibe, kandalló mellé, dekorációként, pl. villanykapcsolók köré, vagy bútorlapokra, hogy azok harmonizáljanak a padlóval.

 

p1
Egy különös felhasználás, de falon jobban mutat!

Közintézmények, óvodák, iskolák, kórházak, szállodák és lakóházak természetes szépségű és melegségű burkolata lehet. A parafa padló élettartama szinte korlátlan, mert nem korhad, nem rothad, s a rovarok, rágcsálók sem kedvelik.

 

p2              p3              p4

 

A falburkolat vizes helyiségbe (konyha, fürdőszoba) történő beépítése esetén különösen gondosan kell eljárni, bár  burkolási munkálatok azonosak, mint más helyiségekben, de a felületet legalább 2-szer lakkozni kell (víz és párazáró réteget kell képezni).

Ezt azért kell megtenni, hogy a parafalapok illesztésénél a nedvesség ne tudjon a ragasztóhoz, illetve a falhoz eljutni. Fürdőszobai burkolásnál inkább 4mm vastag, kezetlen parafa padló anyagokat ajánlunk

Vizes helyiségek parafaburkolatánál ajánlott sík (nem rusztikus) felületű parafaburkolatot választani, hogy a lakkozási munka könnyebb legyen, az esetleges túlfolyó víz ne tudjon a felületen megállni. Amennyiben más burkoló anyagokkal kombinálva  a  parafa burkolat hézagot képez, a  találkozásnál a víz útját szintén le kell zárni!

 

Az alkalmazás feltétele a gondos felület előkészítés, aminek módszere eltér az oldalfalak és aljzatok esetében.

Oldalfal előkészítésekor először vizsgáljuk meg, hogy kellőképpen szilárd-e a vakolat, ha igen, nincs más dolgunk, mint egy alapos simító csiszolás, esetleg glettelés, majd ismételt csiszolás.

Mivel párataszító, nyugodtan használható a konyhában és a fürdőszobában is. További előnye, hogy a korábbi csempét nem kell leverni, egyszerűen elég, ha a fugákat töltőanyaggal eltüntetjük, majd a már sima felületre felragasztjuk a parafát. Ragasztás után lakkozzuk le, hogy az illesztések mentén is vízhatlan legyen. Ne feledkezzenek azonban meg a felület alapos zsírtalanításáról, mert ezek a helységek oldalfalai az évek során lerakódás miatt (szappan, fürdőhab, olajpára) szennyezettek lehetnek, tehát egy alapos zsírtalanítós áttörlés csak jót tesz!

Aljzat előkészítésekor kicsit több a feladat, mert úgy a leendő hordozó felület sík voltát, mint hézagmentességét biztosítani kell. Ha új felületről van szó, a szokásos aljzatkiegyenlítéses módszerek megfelelőek, de a felületnek, végső eredményként, valóban síknak kell lennie, a kisebb kidudorodások később ronthatják az összképet.