Igyekeztünk eddig végig vezetni Önöket a különféle padlóburkoló anyagok, típusok során, és reméljük, sikerült olyan információkkal szolgálni, ami segíti döntésüket a burkolat választásában.

Természetesen, egy ilyen általános tájékoztató nem adhat választ mindenre, no de hát ezért vannak a szaküzleteink az ország szinte minden pontján, napjainkban már Szegeden és Debrecenben is, hogy helyi szakembereink mindenben segítsék vásárlásukat.

Van azonban egy olyan termék, illetve anyagcsoport, amit eddig nem érintettünk, ez a parketta kiegészítők széles választéka. Szerepük és céljuk elvitathatatlan, ezen anyagok nélkül nem képzelhető el szakszerű és tartós padlóburkolat.

 

Ezek az anyagok, beépülésük révén, két szekciókra oszthatók:

–          padlósík alatt alkalmazott termékek

–          padlósík felett alkalmazott termékek.

 

Padlósík alatti termékek:

ebbe a csoportba különféle fóliák, alátétanyagok, ragasztók tartoznak, mivel itt az egyéb szakterületek (építőmesteri ágazat anyagai-aljzatkiegyenlítők) nem kapnak szerepet.

Nézzük tehát elsődleges anyagként a párazáró fóliát. Rendeltetése, hogy az épített szerkezet és a burkolat között egy vékony szigetelő réteget képezzen, mivel gyakori, hogy a felület mérhető nedvességtartalma ugyan megfelelő (ugye emlékeznek az értékre?  – ez nem lehet több, mint 2 %!), de az aljzatban még meglévő nedvesség igyekszik kijutni a felületre, ami visszanedvesedést, és penészesedést okozhat, ezért a párazárás feltétlenül szükséges minden esetben.

parazaro folia                        parketta2
   Párazáró fólia tekercs                       Alkalmazás egy műemlék épületénél

 

Több típusa van forgalomban, tekercsben kapható szaküzleteinkben, a színe közömbös, lehet kék, szürke, zöldes vagy áttetsző, a lényeg az, hogy fektetéskor átlapolva, 15-20 cm-es fedéssel kell lerakni akkor, amikor a munkaterületen már nincs anyagszállítás, mozgatás, mivel  lényeges, hogy a felület sérülés mentes maradjon a burkolás során.

 

Erre az alaprétegre kerülhet az a réteg, ami a lépészaj csökkentését, a kisebb felületi egyenetlenségek korrigálását biztosítja, az alátét anyag, gyűjtő néven alátét fólia.

Több típus van forgalomban, kezdve a 2 mm-es habalátéttől, a 3-6 mm-es hablemezen, a 3 mm-es tekercses habanyagon át, egészen a hullámpapír és kreppesített nátronpapír, valamint iszappapír anyagokig. Általánosságban, nem padlófűtés esetén bármelyik típus megfelelő, a helyi adottságok figyelembe vételével. Itt arra gondolunk, hogy pl. a rétegrend okán, ha kapcsolódni kell a padló burkolat szintjével egy másik, már burkolt területhez, a habalátétek megfelelő vastagság választásával a szintdifferencia korrigálható.

 parketta alatet  parketta4 parketta alatet_2 parketta alatet_3 parketta alatet_4
Alátét anyagok választéka