Az alátét fóliákat kisimítva, átfedés nélkül, egymáshoz ragasztó szalaggal rögzítve kell elhelyezni. legkedvezőbben a habanyagú termékek alkalmazhatók, a végeredmény, a befejezett járófelület, sokkal csendesebb lesz, mint pl. a hullámpapír vagy kreppesített nátronpapír esetében. Ez utóbbi már sokszor okozott gondot laminált padlók esetében, mert a felület esetleges porszennyeződése miatt ropogó hangot adhat, ami nem szűnik meg idővel sem, és komolyan zavaró.

Nem javasoljuk az alkalmazását.

parafa_tekercs_parketta1

Hasonló probléma jelentkezhet a hullámkartonnál is, ennél az egyenetlen alapfelület miatt összeroppanó hullámok adnak durva hangot, ezért ha lehet, mellőzzék.

Kiválóan alkalmazható alátét anyag a tekercses parafa, mely 3 mm-es vastagságával egyrészt megfelelően rugalmas aljzatréteget ad, másrészt a lépészaj csökkentése kiváló, és egyben nagyon jó hőszigetelő. Emeleti vagy u.n. hideg födémekre kerülő parafa burkolatoknál messzemenően javasoljuk az alkalmazását.

Padlófűtés esetén nem ekkora a választási lehetőség, mert bármely anyag alkalmazási feltétele az, hogy a hőátadást a legkevésbé akadályozza. Tapasztalataink szerint az iszappapír a legalkalmasabb alátét, ami egy 1 mm vastag, recycling nátronpapír, környezetbarát, és hosszú évtizedekig megőrzi tulajdonságait.

Kaphatók 2 és 3 mm vastag, perforált habalátétek is, azonban meggondolásra ajánljuk ezek alkalmazását, bár padlófűtés fölé javasolják ezeket is, mert hiába perforáltak, a lyukak közötti egybefüggő felület csak-csak szigetelő, így ronthatja a fűtés hatásfokát.

 

Csak emlékeztető gyanánt:  a padlófűtés fa alapú padló burkolattal kényes jószág, kiemelt figyelmet érdemel az előremenő víz hőfoka, ami nem lehet magasabb, mint 50 oC, ellenkező esetben komoly károsodással kell számolni. Már a lerakás is egy odafigyelést igénylő műveletsor, mert a fűtési rendszer fokozatosan, több nap alatt kell felfűteni a parkettázás, padlózás előkészítése során, mert a hirtelen hőterhelés változás az aljzat és a burkoló anyag viselkedését is negatívan befolyásolja.

 

Padlósík feletti termékek:

ide soroljuk a különféle ragasztó, széllezáró, réstakaró, tömítő és burkolat váltó termékeket. Kezdve a széllezáró anyagokkal, ki kell emelnünk, hogy gyakorlatilag nincs olyan színállású padló, amihez ne tudnánk biztosítani színazonos, vagy színharmónikuis szegélylécet, kezdve a bambusz parkettától, a parafa padlón át a laminált padlókig, és természetesen a természetes fa alapú parkettákig.

 

Minden termékcsoport a saját, rendeltetésében és színében hozzá rendelt szegélyléccel látható el, egyes típusok még a léc mögötti kábel elvezetést is biztosítják.

szegélyléc           laminalt_padlo_szegelylec-2            parafa_szegelylec-3

Rendelkezésre állnak olyan kisebb kiegészítők, melyek a befejező műveletekhez szükségesek, mint pl. a csőátvezetés takaró rózsa, több méretben, vagy a műanyag végzáró, irányváltó sarokelemek széles színválasztékban.

16mmcsorozsa_5 duplacsorozsa_6 parketta7 parketta8