Szeretnénk most egy kicsit visszatérni egy korábban említett termékkör, a természetes fa anyagú padló, parketták, alapkezeléséhez.

A hajópadlók, svédpadlók, mozaik és csaphornyos parketták, parafa burkolatokm amennyiben natúr kivitelű terméket választunk, a lerakás után kezelést igényelnek.

Nem a csiszolás, kiegyenlítés szakaszai érintettek ez esetben, hanem a padlók kezelése, és a kezelt felületek ápolása.

A különféle, kiváló, lakkrendszerekről most nem terveztünk számot adni, inkább az egyre szélesebb körben hódító természetes és környezetbarát, egyes esetekben BIÓ anyagokról ejtenénk néhány szót. Azért, hogy az eredmény megfelelő és hosszú távú legyen, a kályhától kell elindulni, ami ez esetben a felület előkészítése.

 

tablaRendszerek előnyleírás értékelése

 

Igen gondos és alapos csiszolást igényelnek a környezetbarát és bió felületkezelő anyagok, mivel ezek, a lakkrendszerekkel ellentétben „vékony bevonat” rendszerek, így az előkészítés, a felület valóban sima volta, ezért elengedhetetlen. Gyakorlatilag az utolsó csiszolási lépcsőnek 150-180-as szemcseszámú anyaggal kell történnie. Nagyon fontos, hogy minden csiszolási lépcső között gondos portalanítást végezzünk, mert egy előző csiszolóanyag levált szemcséje jelentős karcokat képes okozni.

Ne feledkezzünk meg az utolsó csiszolási művelet előtti nedves áttörlésről, aminek célja a metszett rostok felhúzása, hogy azok az utolsó csiszolással eltávolítódjanak, mert ez később meglepetést okoz, a felület „kiszőrösödik” !

parkettak_alapkezelese_1  parkettak_alapkezelese_2         parkettak_alapkezelese_3
Eszközök a gondos és eredményes munkához

Elkészült az előkészítés, jöhet a bevonatok felvitele. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a környezet tisztasága, a ruházat és cipő pormentessége! Javasoljuk a cipővédő használatát is.

Több lehetőség is adódik a padlóbevonat elkészítésére, ami alapvetően a faanyagtól, illetve anyagi lehetőségeinktől függ.

Egyszerű, keményolajos bevonat.

Színezett alappal, keményolajos bevonat.

Transzparens alappal, keményolaj és keményviaszos bevonat.

Színezett alappal keményolaj és keményviasz bevonat.

Transzparens alappal, keményolaj és keményviasz, polírozva.

Színezett alappal keményolaj és keményviasz, polírozva.