Hátránya a lágy viaszos javításnak, hogy amennyiben frekventált helyen van, várható a kidörzsölődése, de ez egy takarással (szőnyeg, asztal, stb) megelőzhető. Nem csak az esztétikum miatt célszerű a javítást elvégezni, hanem azért is, mert egy sérülés a laminált felületen egyben támadási pontja a nedvességnek (nedves feltörlés), ami a későbbiekben növelheti a gondot.

Az igazsághoz tartozik, hogy a javítás minősége fokozható egy speciális lakk alkalmazásával, ami a felületre szórva nem képez foltot, hanem a megfelelő fényesség kiválasztásával abba belesimul, észrevehetetlen. Sajnos, jelenleg a „bécsi út végén” érhető csak el. (KÖNIG Szórólakk adalékanyag nélkül – selyemmatt)) Információként: VOTTELER LACKTECHNIK GMBH Contact: Emil Mühlberger
Malvenstraße 7 4600 Wels/Austria.

A kemény viasszal végzendő javítás már komolyabb eszközöket igényel, mivel a viaszt a bedolgozáshoz meg kell olvasztani. Ez történhet gázos vagy elektromos pákával, de jó szolgálatot tesz egy hőfokszabályzós elektromos páka (hétköznapi nevén Weller páka) is. Lényeges, hogy a hibahelyet ki kell bővíteni, mélyíteni, hogy a bekerülő olvadék viasz megfelelő kötőfelületet kapjon. A viasz becsöpögtetése, majd visszahűlése után a felület szintbe dolgozható, és jön újra a szórólakk (vagy nem).

A keményviaszhoz hasonló eredményt érhetünk el a viaszkrétákkal, de ezeket csak bedörzsölni kell a sérülésbe, igaz, csak a kisebb hibákhoz jó (karc).

viaszkreta_bedorzsolese      lagyviasz_bedolgozasa
  Viaszkréta bedörzsölése                    Lágyviasz bedolgozása

 

kemenyviasz_bedolgozasaKeményviasz bedolgozása, színkeveréssel

 

Nagyobb kiszakadások javítására ajánlott a kétkomponenses javító paszta, különféle színekben elérhetően, amivel akár a nagyobb kiszakadások, felülethibák is javíthatók. A pontos felhasználási javaslat a készítményhez csomagolva megtalálható. Egy tanács: inkább több, kisebb adagot keverjenek össze, mint hogy egy nagyobb adag maradéka kidobandóvá váljon.

 

Lényeges, hogy a felhordott anyagot minél jobban simítsuk bele az előzetesen kitágított és kitisztított mélyedésbe, hogy az anyag megfelelően megtapadjon.

 

ketkomponenses_javitokitt
Kétkomponenses javítókitt

Amennyiben a laminált padló felületi dekor rétege megkopott, túl sok lehetőségünk, sajnos, nincs. Bonyolult, anyag és időigényes eljárással a felületi erezet helyreállítható (alkoholos retus színezékek és szóró lakk alkalmazásával), de javaslatunk inkább a megelőzés.

Mi is lehet ennek az eszköze? Nos, a legegyszerűbb a széklábak végére felüthető csúsztató filc, vagy a görgős szék alá helyezhető kiegészítő koptató szőnyeg.

       koptatoszeg   szekalatet
       Koptatószeg és székalátét – olcsóbb, mint a padlócsere