Ha a laminált padló felületen szétválásos rések keletkeznek, az élek eltávolodnak egymástól, több dologra kell gondolni, amik a korrekció lehetőségét befolyásolják.

Ha a felület padlófűtéses, nem megfelelően lett a fűtési rendszer és a padló fektetés összehangolva, helyenként a padló „hősokkot” kapott, túlmelegedett. Ez intő jel, mert lehet, hogy a fűtési rendszer csövezése vagy szabályozása, nem megfelelő. Ezt ellenőrizni kell, ugyanis nem lépheti túl a fűtővíz előre menő hőmérséklete az 50°C-t! Gépész szakértők javasolják a melegburkolatos padlófűtés esetén a kettős hőfok szabályozás kiépítését, pont a rendszer esetleges megfutásának elkerülésére.

Itt csak a visszabontás segíthet!

Lehetséges oka lehet a jelenségnek, amit egy kép is, elrettentő módon, ábrázol, a padló lerakás előtti pihentetésének elmaradása.

Az annyit tesz, hogy a laminált padlót lerakás előtt legalább 48 óráig azonos környezetben kell tárolni (hőmérséklet és páratartalom), mint a lerakás helye. Ha nem, a változás előhozza a deformált fektetési képet.

Ez különösen a téli időszakokban végzett „roham” munkáknál jelentkezhet. Megoldás a visszabontás, pihentetés, és az újra fektetés, gondos ékeléssel, húzatással.

 

Apropó! Ékelés! Ugyebár a lerakáskor a falsíkok mellett, támasz jelleggel, ott vannak az ékek. Nos, ha elfelejtődik ezek eltávolítása a szegélyezés előtt (volt rá már példa, főleg házilagos lerakásnál), jön a PÚP.

 

burkolat_puposodasburkolat_puposodas_2
Burkolat púposodása, rések keletkezése

 

Ilyen jellegű hibaképet ad, ha az aljzat nem megfelelően száraz, vagy nincs síkban (púpos, vagy teknős). Megoldás a visszabontás, ami, ha nedvesség okozza, nem mindig ad lehetőséget az ismételt lerakásra.

Egy elrettentő parkett meghibásodást mutat az alanti kép. Ragasztott mozaik parkettről van ez esetben szó, és az eredmény végzetes. Okozója egy konyhai mosogatógép elvezető cső nem megfelelő rögzítése volt, mindössze 17 liter víz kifolyásával (gyári vízfogyasztási adat). Ez javíthatatlan, teljes csere volt szükséges.

 

parkett_meghibasodasMosogatógép csőlecsúszás áldozata

Az előbbitől függetlenül, mert az nem a kezelés, ápolás kategóriájában keletkezett hiba, mindenképp javasoljuk a padlók ápolásánál a nyirkos feltörléses tisztítást, lehetőleg laminált padló ápoló – tisztító vegyszerrel.

padlotisztito