A következő termékcsoport a szalagparketta,

mely természetes faanyagok felhasználásával, készül, egészségre és környezetére ártalmatlan burkolóanyag, nem elemi parkett részekből, hanem hosszabb, egyesített elemekből áll össze.

A szalagparketta amely már teljesen felület kezelve kerül forgalomba és vásárlás után akár már rakható is. A szalagparketta mind felületének mind megmunkálásának köszönhetően esztétikus és természetes környezetet sugároz. A szalagparketta kettő vagy három rétegű ragasztott szerkezetű parketta,  melynek alsó és középső része fenyőből, vagy lágy lombos faanyagból készül, a harmadik azaz a felső réteg ami egyben a járófelület is, nemes fafaj. A nagy színválasztékkal rendelkező járófelület eredményezi az otthon meghitt hangulatát.  A szalagparketta felülete csiszolt, UV-ra keményedő lakkal,vagy olajjal kezelt, így lerakás után azonnal használatba vehető. A szalagparketta paneljei csaphornyosan vagy pattintós (click)  megmunkálással illeszkedhetnek egymáshoz. A szalagparketta sérülése esetén finom csiszolással majd újra lakkozásával javítható, ezzel is növelve élettartamát. A szalagparketták minden stílushoz és divathoz igazodnak a szolidtól akár az extravagánsig. Mindenki számára fontos a család, ezzel együtt fontos az egészséges burkolat választása.

Bármely változatára, akár a kettő vagy három rétegű, illetve felületi megjelenését tekintve az egysávos, kétsávos, háromsávos és mozaik megjelenésűre egyaránt jellemző, hogy a felső, un. koptató réteg 3,5-4,5 mm vastag kemény lombos, lágy lombos vagy exota, illetve bambusz anyagból készül.

 

A rétegrendszer felépítése:

Kétrétegű szalagparketta

Kétrétegű szalagparketta

Háromrétegű szalagparketta

Háromrétegű szalagparketta

 

Az egymásra merőlegesen kialakított rétegek biztosítják, hogy a parketta méret és alaktartó maradjon, annál ne jelentkezzen alakváltozás a fektetést követően, rendeltetés szerinti használat mellett!

Mindkét típus készülhet egyszerű nútféderes, vagy click-es kialakítással, változó szélességben és hosszakban. A nútféderes kivitelt ragasztani szükséges, míg a click-es kivitel „önrögzítő”, un. úszó telepítésű, ahol a laminált padló fektetési szabályait kell betartani.

Padlófűtéses felület burkolására a tölgy fedőrétegű 3 osztásos szalagparketta a javasolt.  Szigorúan tilos bükk vagy juhar járófelületű szalagparketta és valamennyi egyosztású padló alkalmazása padlófűtésnél!

Ennek oka a jelzett fafajok és alaki kialakítás jelentős alakváltozása hő hatására. megjegyezzük, a padlófűtés esetén a fűtési melegvíz hőfoka nem haladhatja meg az 50 oC értéket, amit biztonsági szeleppel kell elérni!

Társaságunknál táblás és szalag parkettákból közel 180 féle, szín és megjelenés, valamint szerkezeti kialakítás tekintetében eltérő, minden igényhez igazodó, parkettából választhat.

 

Engedjenek meg néhány jó tanácsot, részben már ismétlés jelleggel:

–           a parketta lerakása előtt ellenőrizzék, ellenőriztessék, az aljzat megfelelően sík kialakítását

–           ellenőrizzék az aljzat nedvesség tartalmát

–           ügyeljenek a burkolandó helyiség páratartalmi viszonyaira

–          a lefektetésre váró parkettát legalább 48 órán át tárolják az érintett helyiségben, aklimatizálódás érdekében

–           egyszerre több csomagból dolgozzanak, ügyelve a termék gyártási jelölésének azonosságára

–           a parkettát legalább 48 órán keresztül hagyják beállni, különösen, ha ragasztva került lerakásra.