A parafa tulajdonságainak felfedezése nem újkeletű. Már az ókorban is ismerték ezeket, első írásos emlékek Pliniustól származnak. Feljegyzéseiben megemlíti, hogy a parafa kérge más fáétól sokkal vastagabb, ami lehántás után újra termelődik. Kezdetben halászhálók bójáit, majd mentőmellényeket készítették belőle, hajnövesztőként is használták. Termőterülete a mediterrán medencéhez köthető, Spanyolország, Portugália, Franciaország és Olaszország területein honos. Általában 10-12 m magasságúra nő meg a kifejlett fa törzse kb.: 40-60cm átmérőjű. A lehántásra váró parafa a paratölgy törzsén és vastagabb ágain található, amit először a fa 25 éves korában hántanak le. Az első alkalommal lehántott kéreg (szűzkéreg) vastag durva parafát tartalmaz, ami a dugógyártásra nem alkalmas, ezt elsősorban szigetelőanyagok készítésére használják. Ezt a folyamatot 9 évente megismétlik. A paratölgy átlagos élettartama 150-200 év, a legértékesebb parafát a fa 50-100 éves kora között termeli. A lehántott darabokat feldarabolják, és az üzemben gőz alatt nagy nyomáson összepréselik. Az így nyert parafát fehér parafának nevezik. A fekete parafa a vékonyabb ágakról nyert kéreg, apróra vágott és szenesített részei. Számos hasznos tulajdonságuk miatt az építőipar kedvelt alapanyaga.

Parafa háncsok

A parafa kérge
  • Gyenge savaknak és lúgoknak ellenáll.
  • Mivel nem zsugorodnak, és nem dagadnak mérettartók.
  • Mivel nem vezetik az elektromosságot, antisztatikusak.
  • Rovarok, rágcsálók, penészgombák nem támadják meg.
  • Vízállók, nem szívják fel a vizet.
  • Jó hang és hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak.

Üzleteinkben háromféle parafa burkolatot forgalmazunk.

Klikkes parafa elemek

Falburkoló:

Parafa falburkolók

60x30cm méretben 3mm vastagságban kerül forgalomba. Egy alsó parafa rostlapra kerül a felső dekorréteg, ami különböző gyári színezéssel kerül forgalomba. A falburkoló natúr állapotban kerül forgalomba, amit felragasztás után javasolt 2 alkalommal felület kezelni. Üzleteinkben hozzá való ragasztót és lakkot is tudunk biztosítani vásárlóinknak.

Padlóburkolóból két fajtát forgalmazunk. Ragasztós és klikkes parafát.

Padlóburkolók:

A ragasztós parafa a falburkolóhoz hasonló méretű 60x30cm, de annál egy mm-el vastagabb 4mm. Bár az induló ára kedvezőbb, mint a klikkes változaté, sok járulékos költsége miatt az ára eléri a klikkes változatot. Lerakását mindenképpen szakemberre bízzuk. Hajlékonysága miatt visszatükrözi az aljzat egyenetlenségét, és az esetleges kőburkolatra lerakott parafa esetén a fugákat. A ragasztó száradása után 2-3 alkalommal érdemes felület kezelni, az élettartam megnövelése céljából.

A klikkes parafa ötvözi a lamináltpadló és a ragasztós parafa pozitív tulajdonságait. 90,2×29,5cm méretben és 10,5mm vastagságban forgalmazzuk. A falburkoló és a ragasztós parafától eltérően szerkezeti felépítése egy HDF réteget is tartalmaz, ami a burkolat testét adja. Ez a réteg tartalmazza a klikk rendszert is, ezáltal lerakása megegyezik a laminált padló lerakásával. Megfelelő aljzatra ragasztás nélkül tehetjük le a lapokat. Itt házilag is elkészíthetjük a parafa lerakását. Induló ára magasabb, mint a ragasztós változaté, azonban attól eltérően jóval kevesebb segédanyagra van szükség. A ragasztós változathoz hasonlóan a legegyszerűbb dugómintástól kezdve többféle mintával elérhető. Felülete többszőr van kerámialakkal ellátva, ezért lerakás után utólagos felületkezelést nem igényel. Mivel ragasztási idő, és lakkozási idő nincs ezért lerakás után rögtön birtokba vehető a leburkolt nappali. Mindkét változatra igaz, hogy mivel puha, anyagról beszélünk, a használata óvatosságot igényel. Cipővel, tűsarkú cipővel, görgősszékkel ne közlekedjünk rajta. Viszont ami jó tulajdonság, hogy használat során ugyanúgy, mint a fa parketta többszőr felújítható, csiszolható, lakkozható. Ezt a folyamatot is érdemes szakemberre bízni. Aki parafa padló vásárlás mellett dönt egy jó hang és hőszigetelő burkolatot választ, mely jót tesz az ízületeknek, jó rajta, ülni, állni komfortos hatást biztosít. Üzleteinkben minden kiegészítőt tudunk hozzá biztosítani.

Parafa padló
Klikkes parafa padló fektetése