Akár építkezik, akár felújít, nagy figyelmet kell fordítani a padlóburkolásra. Alaposan gondoljuk át, mely helység padlóját mivel szeretnénk burkolni. Többféle lehetőség van, de most bemutatunk Önnek az alábbiakban két közkedvelt padlóburkolót. Néhány tanáccsal is ellátjuk a könnyebb döntés érdekében.

 

A laminált padló

 

Mit érdemes tudni róla?

Egy nagyon sokoldalú padlóburkolatról beszélünk, mely többszintű kopásállósággal rendelkezik. Szinte bármilyen helységben alkalmazhatjuk – irodahelységtől kezdve, étkezőn és konyhán át, egészen a háló – és gyermekszobáig. Egyszerű a lerakása, és a lerakás után azonnal igénybe vehető az adott helyiség. Nem kell lemondanunk róla még padlófűtéses esetén sem, mindegyik laminált padlónk lerakható padlófűtésre is!

Íme néhány szempont:

Szín – és minta választás

Mielőtt döntenénk, gondoljuk csak át, hogy milyen színűek a bútorok, a falak, esetleg milyen mintázattal rendelkeznek. A lényeg, hogy harmóniában legyen a padló színe a helység környezetével. Ne feledkezzünk meg arról, hogy pár év múlva esetleg le fogjuk cserélni a bútorunkat.

Mivel elég gazdag a laminált padló szín – és minta kínálata, így megtalálhatjuk, hogy mi a legmegfelelőbb az adott helység számára. Ha egy szűkösebb, kisebb szobáról, helyiségről van szó – válasszunk olyan mintázatot, mely optikailag növeli azt. Nagyobb térhatást érhetünk el ezáltal. Ha a helyiség úgy kívánja, egy jól megválasztott mintázatú laminált padlóval akár szűkíthetjük is a térséget.

 

Nézőpont, igény, takarékosság

Vásárlásnál nem csak az esztétika valamint a kopásállóság a fő szempont, hanem az ár is. Általában azt szeretnénk, ha kedvező áron juthatnánk hozzá egy jó kopásállóságú, „jó megjelenésű” padlóburkolóhoz, melynek még az élettartama is hosszú. Ez nem mindig sikerül, ugyanis az árat az esztétika, a vastagság, valamint a magas kopásállóság határozza meg. Mivel elég gazdag a laminált padló kínálatunk, teljesen biztosak vagyunk abban, hogy megtaláljuk az arany középutat.

Vásárlás előtt jusson eszünkbe az is, hogy néhány százalékkal több anyagra lesz szükségünk, ugyanis a lerakásnál előfordulnak leeső darabok. Akár össze is hangolhatjuk több helység burkolását, anyag és idő kihasználás okán.

Laminált padló mellett döntöttem, de hová milyent?

Ha olyan helységbe szeretnénk az említett padlóburkolót lerakni, ahol nem nagy a forgalom és a kosz (pl. hálószoba), nyugodtan választhatjuk az alacsonyabb kopásállóságú padlót (AC3 – 31-es kopásállóság).

Ezzel szemben, azon helységekbe, ahol naponta többször megfordulunk, ahol több órát töltünk és még a behordott kosz miatt a padló tisztítása is gyakoribb – nagyon ajánljuk figyelembe venni a padló magas kopásállóságát. Vagyis, konyhánkba, nappalinkba, gyerekszobába, vagy akár az előszobánkba ezen szempont alapján válasszunk laminált padlót (AC4 – 32-es kopásállóság).

 

Nem akarok nagy felhajtást, egyszerűbbnek látom lerakni a laminált padlót a régi burkolatra...

Ne tegye! Nagyon fontos, hogy a burkolandó felület teljes mértékben tiszta, sima, portalanított legyen. Minden régi burkolatot, ha felszedhető (pl. szőnyeg) fel kell szedni. Nem megfelelő aljzat esetén megtagadhatja a gyártó a garanciát, és padlónkat sem fogjuk az esetleges recsegő hangok miatt élvezni.

Nem akarok nagy felhajtást, egyszerűbbnek látom lerakni a laminált padlót a régi burkolatra...

Ne tegye! Nagyon fontos, hogy a burkolandó felület teljes mértékben tiszta, sima, portalanított legyen. Minden régi burkolatot, ha felszedhető (pl. szőnyeg) fel kell szedni. Nem megfelelő aljzat esetén megtagadhatja a gyártó a garanciát, és padlónkat sem fogjuk az esetleges recsegő hangok miatt élvezni.

Laminált padlót szeretnék, de padlófűtésem van…

Semmi akadálya, ha a padlófűtés meleg vizes működtetésű, ugyanis így az átmelegedés nem haladja meg a 25 – 27 fokot. Más esetben, elektromos padlófűtés esetén, károsodhat a padlóburkolatunk.

Sokat tartózkodom a konyhában, laminált padlót szeretnék ide. Javasolt?

Mivel különböző vastagságú és kopásállóságú laminált padlók állnak rendelkezésünkre, választhatjuk a hosszabb élettartammal bíró, konyhánkban is alkalmazható padlót. Nem kell attól tartanunk, hogy az esetleg kiömlő folyadék az illesztéseknél befolyik, mivel elég szoros a lapok összekapcsolódása, és egy „csodaszer” segítségével vízzárást tudunk biztosítani. A konyha egy olyan helység, ahol gyakrabban kell padlót tisztítani, mint más területeken, de mindig figyeljünk arra, hogy sose súroljuk a felületét!

Ha konyhába, előtérbe, nappaliba, vagy olyan helyre rakjuk le a laminált padlót ahol érheti bővebb víz, ajánljuk a ClickGuard impregnáló anyag használatát. Ezt a laminált padló impregnáló anyagot az illesztések közé kell tölteni. A ClickGuard vízálló anyagösszetételének köszönhetően meggátolja, hogy a panelek közé beszivárogjon a nedvesség, és ez által megduzzadjon a padló összetételének legfontosabb része, a hordozóréteg. Védelmet nyújt a laminált padlónak, és amennyiben ezt az anyagot használja, biztos lehet abban, hogy a padlója nyikorgását sem kell hallgatnia.

Dolgozó szobámban „gurulós” széket használok. Árt ez a laminált padlónak?

Igen, tud ártani. Éppen ezért fontos, hogy védjük padlónk felületét az érintett területen, mivel elég egy mélyebb karcolás ahhoz, hogy a por megtapadjon a felületen. Nem beszélve arról, hogy így a nedvesség is komolyabb ellensége lehet a padlónak. A sok karcolás, surlódás következtében a padló veszít esztétikai megjelenéséből, csökkenhet az élettartama.

 

Igaz, hogy a laminált padló az aljzatra leragasztható?

Nem. Nem csak hogy költséges, de nagyon macerás művelet. Nem érdemes ezzel foglalkozni. Az sem mindegy, hogy milyen ragasztóval tennénk. Erre a célra egy bizonyos, két összetevőjű (nem olcsó!) ragasztó lenne   megfelelő. Arról nem is beszélve, hogy a gyártói garanciának így búcsút mondhatunk!

 

Nem teljesen egyenletes az aljzat, mi a megoldás?

Vannak úgynevezett alátét rétegek, melyek több célt is szolgálnak. A kérdésben említett kisebb aljzati hibák javítására is használhatók. Mindemellett kiváló hő – és hangszigetelők. Ha a laminált padló alá egy XPS alátétlemezt teszünk, nagymértékben csökkenti a zajt, amit lakáson belül okozunk járkálásunkkal. Ennek az alattunk lakó is örülni fog. Továbbá, nekünk sem fog annyira hangosnak tűnni a mi magunk okozta zaj. Kell egy por-, és párazáró fólia alátét is, így az alulról felszálló pára nem okozhat problémát.

A laminált padló karcálló vagy karcmentes?

Karcálló, de nem karcmentes. A magas élettartamát egy bizonyos műgyanta rétegnek köszönheti, mely karcállóvá teszi. Ez még nem védi meg a háziállatok éles körmeitől. A takarító eszközök (pl. porszívó) nem gondos használata is károsíthatja a felületet. Olyan területeteket, ahol gyakrabban járunk cipővel (pl. előszoba), érdemes szőnyeggel, vagy estleg lábtörlővel védeni. Továbbá, figyeljünk arra, hogy ha bútorokat szeretnénk áthelyezni, NE húzzuk, emeljük fel azt.

Tényleg képes a laminált padló a statikus feltöltődésre?

Nem, dehogy. A padló nem képes erre, de az ott lakó igen. Növeljük meg a helység páratartalmát minimum 50% – kal, így nem lesz ilyen gondunk.

 

Szeretném lakkozni a laminált padlót, szabad?

Nem, egyébként is kidobott pénz, és idő. A lakk „lehámlik” a műgyanta sima felületéről, nem tapad meg rajta. Arról nem is beszélve, hogy ha sérül a lakk, nem tudjuk csiszolni a felületet, mert azzal a laminált padló felület dekorját, mintáját elveszítenénk.

 

 

Hangsúlyozzuk, hogy a laminált padló lerakásánál mindenképp figyeljünk arra, hogy az előírásoknak megfelelően járjunk el. Ellenkező esetben – a padló – az ezzel járó (több évtizedes!) garanciáját elveszíti. Nem szeretnénk, ugye…?

Egy kis segítség a laminált padló lerakásához

Először is a legfontosabb, amit minden esetben be kell tartanunk, ezek a gyártói előírások.

Akklimatizáljuk a padlónkat. Lerakás előtt, A bontatlan csomagokat min. 48 órán keresztül kell tárolni a burkolandó helyiségben, ezt az időt ki kell várnunk.

Korábban említettük néhány szóban, hogy mielőtt elkezdenénk a padló lerakását – az adott terület tiszta, sima felülettel kell rendelkezzen. Távolítsunk el a fogadó felületről mindent, alaposan portalanítsuk.

Ha úgy döntünk, hogy mi magunk rakjuk le padlónkat, az alábbi szerszámokra lesz szükségünk,

 • fűrész (kézi, vagy gépi)
 • derékszög
 • ékek, a dilatációs hézag tartásához
 • ütőfa
 • behúzó vas
 • kalapács
 • fúró (szegélylécezéshez)

Néhány tényező, melyre figyelnünk kell:

A burkolandó helységben a hőmérséklet ne legyen kevesebb 18 °C-nál. Ügyeljünk arra, hogy a páratartalom ne legyen magasabb 60% – nál.

A kicsomagolást követően minden egyes panelt ellenőrizni kell! Ha a kicsomagolás során kiderül, hogy a csomagban sérült darab van, be kell fejezni a munkát, vagy új csomagot kell bontanunk, és a hibás panelt tartalmazó csomagot félre kell tenni.

Figyeljük meg, mely irányból esik be a fény. A fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg a padló lerakását.

 

Dilatáció (avagy – megnyúlás, tágulás)

Olyan helyiségeknél, ahol szélességében több mint 8 méter, és hosszában több mint 10 méter a burkolandó felület, – tágulási hézagokat, úgynevezett dilatációs hézagokat kell beiktatni. Nem kell tartani attól, hogy a tágulási hézag látható lesz, ugyanis azokat burkolatváltó profillal el tudjuk takarni.

 

Aljzat

Egy nagyon fontos dologra hívnánk fel a figyelmet. Fontos szempont az aljzat sima felülete. Épp ezért, ne alkalmazzuk meglévő szőnyegpadlónkat alátét fóliaként. Nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen volt korábban a helység talaja, mennyire volt egyenletes a felszíne, így problémák merülhetnek fel a laminált padló lerakásánál. Arról nem is beszélve, hogy a szőnyeget nem tudjuk annyira kitisztítani, hogy a megtapadt por a későbbiekben ne okozna gondot egészségügyi szempontból.

Vannak olyan helyzetek, mikor nem kell felszedni a régi padlóburkolatot. Itt jöhet szóba a régi faparketta, vagy kerámia padló. Természetesen, ez csak akkor jöhet szóba, ha a felülete egyenes, sima. Maximum 2 mm szintkülönbség fordulhat elő a padló felületén négyzetméterenkét. Ellenkező esetben aljzatkiegyenlítőt kell használnunk.

Páratartalom

Ha nem szeretnénk, hogy frissen lerakott padlónknál utólagos problémák merüljenek fel, figyeljünk a beton felület páratartalmára, melynek maximum értéke 2% lehet. Ha nem tudunk páratartalmat mérni, terítsünk fóliadarabokat a betonra pár napig. Ez nagyon szépen meg fogja mutatni nekünk, mikor kezdhetjük a parkettázást. Ha száraz a fólia, dolgozhatunk.

 

Párazárás

Laminált padló lerakásnál fontos a párazáró réteg alkalmazása. Itt egy olyan fóliáról beszélünk, mely meggátolja, hogy a pára alulról károsítsa padlónkat.. 20 centis átfedéssel kell leragasztanunk (a falra is fel kell hajtani), melyre habfólia, vagy ha esetleg a hang – és hőszigetelés is fontos számunkra XPS alátétlemez kerül.

Hogyan rakjuk le a laminált padlót?

A laminált padlót „úsztatva” kell lefektetni. Ez a lerakási mód azt jelenti, hogy nem ragasztjuk az aljzathoz, és nem érintkezhet a helyiségben semmivel (szekrény, oszlop, fűtéscsövek, küszöb, ajtókeret, fal…), még egyéb burkolattal sem. A felsorolt pontoknál hagyjunk –a már korábban említett – kb. 1 – 1,5 cm – es dilatációs hézagokat. A napjainkban kapható klikkes kialakítású laminált padló nagyon megkönnyíti a lerakást. A lerakást vékonyabb oldallal kell kezdeni, amit nagyjából 30 fokos magasságból kell a helyére illeszteni. Miután kiraktuk a helyiség hosszát, a hosszabb oldallal folytatjuk, melyet szintén meg kell egy picit emelni. Fokozatosan és óvatosan mozgatva, ütögetve tudjuk a helyére kattintani. A parkettázás utolsó darabját is ezzel a módszerrel pattintsuk a helyére. Ne feledkezzünk meg a falszéleken a dilatációs hézagokról, használjunk ékeket az egyenletes faltávolsághoz, hogy a sávok egyenesek legyenek. A levágott utolsó darab egyben a következő sor kezdő eleme. A következő panelsornál ügyelni kell arra, hogy a  panelek 20-30 cm eltolással illeszkedjenek egymáshoz, mert így tudjuk biztosítani a padlónk kellő stabilitását.

Ha végeztünk a lerakással az ékeket el kell távolítani. Fontos ez a lépés, ugyanis nedvesség miatt a parketta tágul, hely kell neki.

 

Hogyan szegélyezzünk?

Kétféle megoldás létezik: rögzítéssel vagy ragasztással. Felfogató kapocs segítségével (klipsz) a kapcsokat rögzítsük a falra (dübellel, és csavarral) nagyjából 30-50 cm – es távolságban, majd egyszerűen csak pattintsuk rá a lécet.

A szegélyléceket a sarkoknál 45° – ban gérbe kell vágjuk, vagy sarokelemekkel oldjuk meg. Kaphatóak a szegélylécekhez külső, és belső sarokelemek, jobb-, bal oldali szegélyléc végzárók, valamint két szegélyléc találkozásánál toldó elemek is.

Küszöböknél, beltéri, és bejárati ajtóknál, dilatációs hézagot el kell fedni, amire burkolatváltó profilt használjunk.

„U” alakú profil küszöb-, záró-, illetve indítóprofilként is használható.
„T” alakú, vagy „lencse” alakú profilt a burkolatváltásnál (két burkolat között azonos szint esetén) használjunk.
Amennyiben két burkolat között szintkülönbség van, meg kell mérni, hogy hány mm a különbség és annak alapján kell a profilt választanunk.

Attól függően, hogy milyet választunk, a profilokat ragasztással vagy lefúrással lehet rögzíteni az aljzathoz.
Padlófűtés esetén kerülni kell a lefúrható profilokat, mivel az aljzatban futó csövek sérülhetnek.

A fűtéscsöveknél használjon csőrózsát!

Ha már leraktuk…

Végre leraktuk a padlónkat, már használható is a burkolat. Munkánk végeztével, bizonyára szeretnénk szépen letakarítani a parketta felületét az esetleges portól, szösztől. Felejtsük el a felmosórongyot, a bő vizet.

A laminált padlókhoz kaphatók speciális tisztítószerek, melyek kifejezetten erre a célra használatosak. A laminált padló felülete nem tudja beszívni az olajos, viaszos ápolókat, tisztítókat – felejtsük el ezeket. Mivel a padló felülete gyantaréteggel van bevonva, nem szabad csiszolni, ugyanis ezáltal a kopásálló réteget távolítjuk el.

 

Ha padlóburkolónak a laminált padlót választjuk, jó döntés, mert:

 • kedvező ár
 • egyszerű és időtakarékos a lerakása
 • dekoratív
 • tartós és ellenálló
 • változatos felület
Hogyan tisztítsuk, ápoljuk laminált padlónkat?

Kicsit bővebben az említett padló tisztításáról. Ha már a boltban vagyunk, padlót vásárolunk, érdemes egyben az ott dolgozó szakemberek segítségét kérni ápolószerek terén. Egyben azt is megvehetjük. Nem mindegy, hogy hogyan tisztítjuk, hisz ez is fontos tényező, ha a parketta élettartamáról, minőségéről van szó.

Íme néhány jó tanács:

 • a már említett műgyantarétegnek köszönhetően a szennyeződés nem tapad meg a laminált padlón
 • teljes mértékben javasoljuk a szakszerű padlóápolószerek használatát, mivel ezek egy védőréteget képeznek a felületen. Ennek köszönhetően még könnyebb dolgunk lesz a későbbi tisztításoknál
 • figyeljünk arra, hogy mindig a törlőkenőre tegyük a tisztítószert, mert ezzel úgymond adagolhatjuk a vegyszert, csak annyit fogunk használni, amennyi szükséges
 • ha nem csak portisztításról van szó, hanem foltokról vagy nagyobb szennyezettségről – nyilván enyhén vizes rongyot is kell használnunk
 • általánosan elég, ha naponta letöröljük a poros felületet egy tiszta, puha ronggyal. Ez egy mindennapos tisztítás
 • néha fel lehet mosni is a felületet, de csakis az erre a célra javasolt tisztítószerrel. Nagyon fontos, hogy semmiképp ne legyen sok a víz mennyiség, ami a padlóra kerül, ugyanis az illesztési réseknél beszivároghat, az pedig károsodást idézhet elő.
 • porszívót nyugodtan használhatunk homok, por eltávolítására, de a fej mindenképpen puha sörtével rendelkezzen
Szeretném lakkozni a laminált padlót, szabad?

Nem, egyébként is kidobott pénz, és idő. A lakk „lehámlik” a műgyanta sima felületéről, nem tapad meg rajta. Arról nem is beszélve, hogy ha sérül a lakk, nem tudjuk csiszolni a felületet, mert azzal a laminált padló felület dekorját, mintáját elveszítenénk.