A klasszikus választás: a tömörfa parketta

A régiségek, hagyományok kedvelői választhatják továbbra is az igazán klasszikus tömörfa parkettatípust: végtelenül esztétikus, kifejezetten időtálló, viszont azt is meg kell jegyezni vele kapcsolatban, hogy sokszor óvatosságot és mindenképpen rendszeres karbantartást igényel.

A tömörfa parketta és burkolat már századokkal ezelőtt az elegancia és a kifinomultság szimbólumává vált: kétségtelen, hogy a mai napig a költségesebb megoldások közé tartoznak, ugyanakkor kivételesen hosszú ideig, sok évtizedig kiszolgálhatnak – a megfelelő karbantartás mellett. Anyaguk és vastagságuk miatt nagyon strapabíróak, többször, csere és újrarakás nélkül felújíthatóak.

A tömörfa parketták családjába tartozik az egyre népszerűbb svédpadló és lamella parketta is. A svédpadló egy „közepes” méretű parkettatípus, a hagyományos parketták és a hajópadló között helyezkedik el méretét tekintve. Tulajdonképp a hajópadló előnyeivel bír: nagyméretű elemekből tevődik össze, aminek a következtében mintázata is nagyobb, így rusztikus, mégis elegáns és modern hatást biztosít. Eléggé vastag kivitelű, tehát szintén jól viseli az idő múlását.

A lamella parketta csaphorony és nútok nélküli, többféle módon lerakható típus, amely a vékonyabb parkettafajták közé tartozik. Ugyanolyan benyomással bír, mint a klasszikus tömörfa parketta, különbség közöttük azonban, hogy a lamella parkettát általában ragasztás útján fektetik le az aljzatra, ami sok esetben kevésbé előnyös, nehezebben felszedhető.

Említettük, hogy ezek a burkolatfajták igénylik a karbantartást: hézagosodás, kisebb és nagyobb felületi karcok, rosszabb esetben a lakk elkopása és a parkettafelület elöregedése jelentkezhet. A hézagosodás könnyedén megoldható kiváló minőségű tömítőanyagokkal, a felületi hibák pedig megoldhatók viaszolással. A komolyabb sérülések és károsodások javítása érdekében adott esetben már szükség lehet a teljes felület újralakkozására és újracsiszolására is.