GYIK, FAQ, Kisokos, Tudástár, Szakmai ismeretek – 

bárhogy is hívjuk, reméljük anyagunk segítségére lesz a tájékozódásban és a helyes döntés meghozatalában!

Padlóburkolatokról

Milyen padlóburkolatot vegyek?
Ha eljött az idő, hogy burkolatot cseréljen, jól nézzen körül milyen lehetőségek állnak Ön előtt, nehogy később megbánja döntését.
 
Lehetőségek:
  
 ·Szőnyegpadló
 ·Szalagparketta
 ·Laminált padló
 ·Kerámia lap padló
 ·Márványpadló
 ·Vinyl padlók (PVC,VCT)
 ·Parafa padló
 ·Bambusz padló
  
Burkolatok összehasonlítása különböző jellemzők alapján
 
Jellemző
Szőnyegpadló
Márványpadló
Fa padló
Vinyl padló
Szőnyegek
m2 ár
Van olcsó és drága, attól függ milyen az anyaga
Kifejezetten drága
Kifejezetten drága
Közepes ár
Nagyon drága
keménység
puha
Nagyon kemény
kemény
kemény
puha
zajszint
Nagyon halk
Eléggé zajos
Eléggé zajos
Lehet halk és zajos is a típustól függően
Nagyon halk
nedvességtűrés
Mivel elnyeli, ezért könnyen penészedhet
Taszítja a vizet
Taszítja a vizet
Alapjában véve víztaszító, némely típus penészedhet
elnyeli
tisztíthatóság
közepes
Nagyon jó
közepes
Lerakás ideje
kb. 1-2 nap
2+ nap
1+nap
1-2 nap
kb. fél óra
Laminált padló
Szerkezete: 4 rétegű. Az alsó réteg vagy tartóréteg funkciója az, hogy tartsa az egyensúlyt (súlyban és szigetelésben). Ezáltal páramentes marad a padló. A következő réteg a mag réteg, amely a tartását adja a padlónak. Ez a réteg nagy sűrűségű farostlemezből készül. A tartórétegre kerül a mintaréteg, amely egy vékony dekorációs papír. A legfelső réteg, amin járunk az a járófelület, melamin gyantából van.
  
A laminált padló azért is jó megoldás, mert környezetbarát, újrahasznosítható anyagokból készülnek. Előnye még, hogy jól tűri a nagy igénybevételt (karcolást, hőt, vegyszereket stb).
Szalagparketta

 

Másnéven készparketta. Annyiban tér el a hagyományos parkettától, hogy nem 1 hanem 2 vagy több egymásra merőleges szál rendezéssel ragasztott farétegből áll össze. A felső réteg keményfából készül, funkciója megakadályozni a kopást, a többi réteg olcsóbb faanyagokból kerül ki.
 
 
 
Ha megfelelően van lakkozva a szalagparketta, akkor élettartama elég hosszú lehet és a hangszigeteléssel sem lesznek problémák. A szalagparketta ellentétben a laminált padlóval felújítható (2-3 alkalommal felcsiszolható, újralakkozható).

 

Csaphornyos parketta
Ezt nevezik hagyományos parkettának és a fő jellemzője, hogy csak egyetlen fából készül, egy speciális horony segítségével. Az élettartama megfelelő kezeléssel akár 50 év is lehet. Az extrém körülményeknek nagyon jól ellenáll, de ha gond adódik, csiszolással, kezeléssel megújítható.
 
A csaphornyos parketta minőségéről azt kell tudni, hogy csak a megjelenését minősítik. Különböző keménységben kapható. A legkeményebb az akácból, a legpuhább pedig az égerből és vörösfenyőből készült.
Bambuszparketta
Jó minőségű 5éves Mao bambuszból készül, amely Kínában honos. Igazából ez is szalagparketta, de mégsem. Jellemzően 3 vagy többrétegű parketta, csak a bambuszparkettánál párhuzamosan illesztjük a rétegeket. A szalagparkettánál merőlegesen történik mindez.
  
Víztaszító és rovartaszító is, ezért nagyon ideális ott, ahol kisgyermek is van a családban.
3 nagyobb fajtát különböztethetünk meg:
 
 ·Fonott bambusz
 ·Horizontális préselt bambusz
 ·Vertikális préselt bambusz
Parafaparketta
A parafát a paratölgy kérgéből nyerik ki. Előnyös tulajdonságai: rugalmas, jó hangszigetelés, hőszigetelés, vízszigetelés. Ha szeretnénk padlófűtést alkalmazni fűtésrendszernek, akkor a parafaparketta a legalkalmasabb a kedvező éghető tulajdonságai miatt. Mivel a vízszigetelése is nagyon jó, ezért fürdőszobában és konyhában is nyugodtan lehet alkalmazni, nem fog tönkremenni.
 
Ha tudjuk, hogy nagyon igénybe lesz véve, akkor lakkozni kell, kis igénybevétel esetén elég viaszozni. A viaszozott felületet azonban évente érdemes többször is újrakezelni.
Hogyan kell tisztítani a laminált padlót?

Attól függ, milyen kosz van rajta. A port és homokot érdemes porszívóval eltávolítani. Tisztítószert is lehet alkalmazni, de abból csak kifejezetten olyat ajánlunk, amelyet a laminált padlóhoz fejlesztettek ki. Ha naponta szeretnénk óvni a padlót, akkor elég egy száraz ronggyal áttörölni.

Milyen ragasztót használjak a laminált padló leragasztásához?

Tilos leragasztani a laminált padlót! Click-es rendszerrel kapcsolódnak egymáshoz, aminek köszönhetően biztos kötést ad és nem csúszik szét a padló.

Fürdőbe érdemes-e laminált padlót lerakni?

Nem szabad, mert sem a vizet sem a magas páratartalmat nem bírja.

Padlófűtésem van, laminált padlót szeretnék. Megoldható?

Igen megoldható. Alkalmazható meleg vizes padlófűtés esetében is, és lehet elektromos is a padlófűtés, ha megfelelő korlátozó – szabályzó rendszerhez kapcsolódik.

A különböző helyiségekbe másfajta laminált padló kell?

Igen, ahová kevesebb koszt hordunk be, mint például a gyerekszoba ott érdemes alacsony kopásállóságú laminált padlót felhelyezni. A jobban igénybevett részeknél konyhába, nappaliba a magasabb kopásállóságú padlót javasoljuk. És vannak még az erős kopásállóságú laminált padlók, amelyek pedig az irodahelyiségekben fordulnak jellemzően elő.

Megvettem a laminált padlót, mikor kezdhetem a lerakást?

Javasolt az adott helyiségbe tárolni a vásárolt padlót 48 óráig, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét és miután ez megtörtént neki lehet állni a munkának.

Lakkozható a laminált padló?

Nem, ezt nem javasoljuk! Az oka pedig, hogy a műgyantára nem tapad kellőképpen a lakk és így leválik a felületről.

A parkettát felszabad mosni?

Vizes ronggyal semmiképpen. Csak alaposan kicsavart ronggyal. A parketta tisztítására egyébként vannak tisztítószerek. Ezeket a fapadló tisztítására fejlesztették ki.

A küszöbnél, hogyan kell lerakni a padlót?

Mindenképpen hagyni kell kb. 1cm-es diletációs hézagot. Miután a padló a helyére került a hézagot el lehet tűntetni burkolatváltó fémprofillal.

Miért szükséges az aljzatkiegyenlítés?

Nem minden esetben kell az aljzatkiegyenlítés. Ha kellően sík, akkor kihagyhatjuk ezt a lépést. Ha nem így van, akkor aljzatkiegyenlítő habarccsal lehet kiegyenesíteni.

parketta, padló