Parketta alátét fóliák piacának fejlődése

A melegburkolatok több száz éves múltra tekintenek vissza. Igaz kezdetben ez egyedül a fa parkettát jelentette. A technológia fejlődésével megjelentek a laminált padlók, vinyl padlók, parafa padlók és társai. Kezdetben a fa parkettát szegeléssel, majd ragasztással illesztették az aljzatra. A padló típusok fejlődése új lerakási módokat hozott létre. Megjelentek az úszó padlók, amelyeknél már nem volt szükség szegelésre, ragasztásra. Azonban az új fektetés új követelményeket támasztott. A fogadó aljzat és a melegburkolat közé a szigetelés és a kopogás megelőzésére valamit tenni kellett. Megjelentek a pór, párazáró fóliák, és az alátétek. Ennek a választéka kezdetben igen szerény volt. Sokáig a választékot a normál párazáró fólia, és a fehér színű 2 mm habfólia jelentette. Ahogy a laminált padlók, és a szalagparketták fejlődtek, egyre inkább megjelentek az új alátétek is.

Magyarországon is megfigyelhető a házépítések során, hogy egyre fejlettebb technológiákat alkalmaznak. Ez az építkezés összes területén megfigyelhető. A burkolóanyagok alátéteit sem hagyta ki a fejlődés. Egyrészt a vásárlók is egyre fejlettebb technológiai igénnyel jelentkeznek, és és a fizetőképesség emelkedése is jótékony hatással van erre a folyamatra.  Ez trend ahogy sok minden más is nyugat Európából indulva lassan teret nyer közép és kelet Európában is. Az alátétek fejlődését megelőzte a laminált padlók fejlődése. A gyártók egyre változatosabb megjelenésű burkolatokat hoznak forgalomba. A kezdeti parketta mintás bükk és tölgy színek mellett fokozatosan megjelentek a hajópadlós, svédpadlós minták. Majd a kőhatású laminált padlók is, és kaphatók a régi csaphornyos parkettákat utánzó halszálka mintás burkolatok is. A laminált padlók színében is megtalálható egyfajta divat. A kezdeti hagyományos bükk tölgy színek mellett egy időben a színes padlók is divatba jöttek, most ismét a természetesen megjelenés a keresett. A burkolatok kezdetben egy nút-féder kialakítású illesztéssel rendelkeztek, amit mára teljesen felváltott a klikk rendszer, aminek köszönhetően saját kezűleg is lerakhatóvá váltak a laminált padlók. A laminált padlók fejlődésével párhuzamosan megindult az alátétek fejlődése is.

Miért is vált fontossá, az alátétek fejlődése?

A laminált padlók legérzékenyebb része az illesztésnél található. A klikk rendszer megfelelő alátámasztás hiányában többletterhelésnek van kitéve, aminek köszönhetően egy idő után eltörik, a panelek szétcsúsznak. Vagyis, bár a felülete, egy erős kopásállóságú terület, az illesztésnél eltörik, és tönkremegy a laminált padló, bár eredetileg több tíz évet is kibírna. Az új alátét habok sokkal nagyobb terhelhetőségnek is ellenállnak köszönhetően sűrűbb kialakításúak, aminek következménye, hogy jobb alátámasztást biztosítanak a laminált padlónak, és ezáltal megvédik a klikk rendszert is

Miért is van szükség nagyobb teljesítő képességű alátét habokra?

A jellemzően 7-10 mm vastag laminált parketta legérzékenyebb része a  clickes élképzés, csatlakozás. Erős, dinamikus terhelésre jellemzően a parketta úgy megy tönkre, hogy a click élképzés eltörik, behasad – megszűnik a parketta lapok közötti rögzítő, összetartó erő és a lapok szétcsúsznak egymástól. A kis sűrűségű habok könnyen összenyomhatók, nem adnak megfelelő megtámasztást a parkettának, különösen a click-es csatlakozási pontoknál. Az ismétlődő igénybevételre gyenge alátámasztásnál az anyag elfárad, a click élkialakítás eltörik, a parketta lapok szétcsúsznak, tönkre megy a burkolat. Minél nagyobb és gyakoribb az igénybevétel, minél könnyebben összenyomható az alátét, annál hamarabb várható a tönkremenetel. Ha valaki szeretné ezt elkerülni és szeretné, ha a parketta akár 20 éven túl hibamentesen működjön eredeti esztétikájában, akkor olyan tartósan rugalmas, de megfelelő alátámasztási erőt adó alátétet kell választania, ami az adott helyiség használati szokásainak, igénybevételeinek megfelel.

Melyik alátét habot válasszam?

Ennek eldöntéséhez több dolgot kell mérlegelni:

  1. A parketta csak ideiglenes vagy tartós funkciót szolgál? Ha csak ideiglenes (pl. kiállítás, albérlőként újítok fel stb.), akkor elegendő az olcsóbb kis sűrűségű habok használata. Ha tartós a funkció, akkor a nagyobb sűrűségű és ez által nagyobb terhelhetőségű habokat kell választani.
  2. Milyen egyenetlen az aljzat? A parketta alátétek egyik fő funkciója, hogy az aljzat kisebb egyenetlenségeit kiegyenlítse, egyenletes felfekvést biztosítson a parketta számára. Általában az alátétek a vastagságuknak ½-nek megfelelő egyenetlenséget képesek kiegyenlíteni, ami 1-2 mm aljzat felületi hibát jelent, ami nagyon alacsony szám. Jellemzően az aljzatbetonok felülete ennél rosszabb, önterülő nélkül nem-megfelelőek. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy sima, önterülővel készített felületre, vagy OSB aljzatra elegendőek a 2 mm-es alátét habok, jól kivitelezett cementesztrich felületre a 3 vagy 4 mm-es habok. 4 mm-nél vastagabb habokat parketta alátétként nem ajánlott használni, mert már túl nagy lesz az összenyomódása (léteznek nagy terhelhetőségű, papír, gumi, parafa vagy egyéb őrleményből készített rugalmas alátétek, amelyek alkalmasak nagyobb 5-8 mm-es vastagságban is, de ezek ára rendkívül magas – XPS vagy EPS lapok ugyan nagyobb vastagságban is jól terhelhetők, de nem rugalmasak). Az a praktikus és ajánlott, hogy ha az aljzat egyenetlen, akkor önterülővel javítani kell a felületet.
  3. Fontos-e számomra a hangszigetelés? Laminált padlón – parkettán járni, különösen kemény talpú cipőben érezhető zajhatással jár. Ezt a zajterhelést tudja a rugalmas alátét csökkenteni. A zaj két irányban terjed. Az egyik, helyiségen belüli kopogó hang, melynek csillapítási értékét a gyártók %-ban adják meg. Minél alacsonyabb a %, annál jobban csillapítja a kopogó hangot. Jellemző értékek 14-22% közöttiek. A hang terjedésének másik iránya a födémen keresztül, lefelé, az alattunk lakó felé terjed. Az egész födém rétegrend lépéshangszigetelő képességére országonként eltérő előírások vannak. A födém lépéshang szigetelő képességét tudja javítani a jó minőségű alátét-hab. Az alátét habok lépéshang szigetelő képességét ΔLw-vel jelöljük, mértékegysége dB (decibel). Minél nagyobb a ΔLw, annál jobban szigeteli az alátét a lefelé irányuló kopogó hangot. Jellemző értékek alátét haboknál laminált parketta alatt 12-21 dB.
  4. Mekkora terhelést kap a parketta? Nem mindegy, hogy mekkora lesz az a terhelés, ami éri a parkettát. A parkettára nehezedő súly összenyomja az alátét habot. Nem mindegy, hogy ez a terhelés állandó vagy ciklikus. A ciklikusságnak mi a gyakorisága? Nem mindegy, hogy ezt az alakváltozást a hab miként viseli. Tartós-e az alakváltozás, vagy a teher megszűnésével a hab visszanyeri-e az eredeti vastagságát? A legjobb alátét habok nagy terhelhetőségűek (általában tonna/m2-ben adják meg a gyártók – jellemző értékek 1-10 tonna között), és sok ciklust kibírnak (általában 20.000-100.000 feletti ciklus). Ezt azonban bonyolult értelmezni és mérlegelni. Mi azt javasoljuk, hogy a vevő először válasszon parkettát. A parketta kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy a parketta milyen igénybevételnek lesz kitéve. (otthoni alkalmazás kis, közepes, vagy nagy igénybevételre vagy közösségi forgalomra kis, közepes vagy nagy forgalomra). A parketta gyártók ezeket a terhelési osztályokat kis ikonokkal és számokkal jelölik a parketta csomagolásán (Ha kiválasztottuk a parkettát, akkor érdemes a parkettán levő terhelési osztályhoz igazítani az alkalmazott alátét habot is.
  5. Lesz-e padlófűtés? Az alátét habok, annak ellenére, hogy az anyaguk általában jó hőszigetelő tulajdonsággal bír – nincsen érdemi szigetelő képessége.Vannak gyártók, akik a padlófűtéshez olyan alátétet ajánlanak, ami perforált. Padlófűtésnél az ALU-s kasírozású habokkal kell gondossággal eljárni. A padlófűtés leggyakrabban úgynevezett „tömegfűtés” – ami azt jelenti, hogy elektromos vagy jellemzően vizes fűtő vezetékekkel a teljes aljzatbetont átmelegítik 25-35°C-ra. Ilyen esetben az ALU-s kasírozó anyag nem fogja vissza érdemben a hőt mert kontakt hőátadás van. Ebben az esetben lehet használni az ALU-s kasírozást (alapvetően drága kasírozás típus), azonban, ha valakinek infra fűtő fóliája van, akkor nem használhat ALU-s kasírozású alátétet a fűtőfólia és a parketta közé, mert a sugárzott, infra hőt jelentősen visszafogja.
  1. Kap-e párát alulról a parketta? A parketta nagyon érzékeny a nedvességre (mind a felülről, mind az alulról jövő nedvességre). Alapvetően parkettát csak olyan helyre szabad beépíteni, ahol az alulról jövő talajnedvesség ellen szigetelve van az épület. Azonban meglevő szigetelésnél vagy akár emeleten levő padlónál is kaphat a parketta alulról nedvességet, ami az egymás feletti helyiségek esetében a helyiségek közötti páravándorlásból vagy az aljzatban levő építési nedvességből jöhet. Ha új építésű az épület, akkor fokozott párazárással kell védeni a parkettát.

Javaslom, minden laminált padló vásárlás előtt keressék fel szaküzleteinket, és kollégáink az igényeknek a a helyszíni adottságoknak megfelelően segítenek kiválasztani a melegburkolatuknak, és az aljzatnak megfelelő alátétet.