Minden melegburkolati padló a faparkettától a parafán át a laminált padlóig reagál a környezet hatásaira. Ahogy változik a hőmérséklet, a páratartalom, úgy változhat a burkolat mérete is. Egy-egy panel esetében csak néhány század vagy tizedmilliméter a változás, azonban egy nagyobb felület esetén ezek a számok összeadódnak, és akár centiméteres mozgásokat is tapasztalhatunk. Ezeknek a dilattálásoknak a méretét sok tényező befolyásolja. Más-más fa faj máshogy reagál. Padlófűtésre bükk, és juhar parketta lerakását a gyártók nem javasolják a nagyméretű dilatáció miatt, ugyanezen az aljzaton a tölgyfa lerakása nem jelent gondot. Az sem mindegy a fa melyik részéből készült a parketta, illetve a lerakásnál szálirányt a szoba hosszában vagy keresztbe alkalmazunk. Ugyanezen fafajok, és lerakásuk dilatációs számai eltérnek a lerakás módjától. Telibe ragasztás esetén ez az érték kisebb, úsztatott padlónál nagyobb.

Figyelembe kell venni a levegő, és az aljzat páratartalmát is. Új építkezés, vagy festéssel aljzatkiegyenlítéssel járó felújítás esetén a levegő és az aljzat páratartalma nagyobb, mint egy olyan helyiségben, ahol festés, aljzatkiegyenlítés nélkül, csak a burkolatot cserélik.

Azt bizonyára sokan tudják, hogy bármilyen melegburkolatot teszünk az aljzatra, azt faltól-falig nem tehetjük le, mivel nem lesz megfelelő méretű tágulási hézag. Ezt mi nem vesszük észre, mivel a fal mellett ezt a hézagot a szegélyléc gondosan eltakarja. Azonban ezt a hézagot mindenhol biztosítani kell a burkolat számára. Ajtóknál ugyanúgy hézagot kell biztosítani, mint lépcsőknél, vagy két különböző burkolat találkozásánál. Itt a szegélyléc nem felhasználható, ebben az esetben hívjuk segítségül

a burkolatváltókat.

Bár, a mindennapi életben 4-5 gyakori burkolatváltót használunk leggyakrabban, a burkolatváltók skálája ennél sokkal gazdagabb.

 

Anyagát tekintve főleg

  • az eloxált alumínium a legelterjedtebb, de megtalálhatók,
  • fából, műanyagból készültek is.

Irodalmi pontosságot nélkülözve, de egyszerűen összefoglalva a burkolatváltók szükségességét elmondhatjuk, hogy a melegburkolatok lerakásánál, ajtóknál, lépcsőknél, más burkolatok találkozásánál dilatációs hézag mindenhol kell, hogy legyen, de rés sehol nem maradhat. Az újabb és újabb termékek és igények megjelenése a burkolatváltók széles skáláját hívta életre.

A kezdetben arany és ezüst színek mellett megjelent, és a Jola üzleteiben is elérhetők a fém színeknél a pezsgő, és a bronz, valamint a fa mintás bükk, tölgy, cseresznye, juhar színek is.

Bár alakjukat, színüket, felhasználásukat figyelembe véve rendkívül változatosak hosszúságuk jellemzően 270 cm szálban elérhető. Mivel egy átlag bejárati ajtó belső mérete is kb 86 cm ezért egy szál 3 ajtó profillal való ellátását biztosítja. Ráadásul, ha egy ajtónál valamiért hosszabb burkolatváltóra van szükség az esetek döntő többségénél (pl fürdőszoba ajtónál) szükség lesz egy rövidebb darabra is. Vagyis egy szál gazdaságosan felhasználható. Üzleteinkben munkatársaink vágják a szálakat, nem szükséges egész szálat megvásárolni.

Sokszor előfordul két különböző burkolat találkozásánál, hogy szintkülönbség alakul ki. Ezt a szintkülönbséget burkolatváltóink eltüntetik, esztétikailag kellemes látványt nyújtva.

Az utóbbi években a melegburkolatok választékának bővülésével párhuzamosan megjelent az igény a beltéri ajtók típusának gazdagítására. Üzleteinkben több száz beltéri ajtóból tud választani. A vásárlói igényekhez igazodtak a gyártók is, korábban szinte kizárólag elérhető alap-mázolt, és lucfenyő ajtók mellet már a dekorfóliás, CPL fóliás, festett MDF ajtó, számos változata is elérhető. Ezek az ajtók, már nem csak térelválasztók, nyílászárók, hanem szinte bútordarab funkciót is betöltenek.

A beltéri ajtók cseréjénél, sokszor az eredeti burkolat a helyén marad, és mivel a vásárlói igények a küszöb nélküli kivitelezést kérik, a régi küszöb kivételénél egy széles, sokszor 8-10 cm hézag jelenik meg. Korábbi burkolatváltók ezt a problémát nem voltak képesek megoldani, azonban üzleteinkben elérhetőek a 8-10-12 cm széles burkolatváltók is, melyek lehetőséget biztosítanak padló burkolat cseréjének szüksége nélkül beltéri ajtajának cseréjére is.

Következő írásomban a burkolatváltók fajtájáról szeretnék néhány gondolatot megosztani Önökkel.
Fiszter István
Termékmenedzser