Mielőtt rátérnénk a címben szereplő kérdésre, kicsit járjuk körbe a témát. Mindenki tudja milyen padlóról beszélek, azonban sokan elbizonytalanodnak amikor a felépítéséről beszélünk. Gyakran lehet hallani a laminált parketta kifejezést is. Gyorsan jegyezzük meg, bár ez is egy elerjedt elnevezése, a versenyhivatal döntése alapján ez az elnevezés szabálytalan.

Miért? – vetődik fel sokakban a kérdés.

Ugyanis a hivatalos állásfoglalás szerint tömör fát tartalmazó padlót lehet parkettának nevezni. A parketta egy, vagy több rétegű tömörfa padlóburkoló. Ha egy rétegű, akkor teljes vastagságában tömörfa, ha több rétegű, akkor a járó felület legalább 2,5 mm vastag tömörfa. Az elemek egymáshoz többnyire csappal és horonnyal illeszkednek. A parketta természetes anyag, meleg, hosszú élettartamú, felújítható. A tömörfát nem tartalmazó és műanyag felületű laminált padló (amint ezt a Versenyhivatal állásfoglalása is megerősítette) nem nevezhető parkettának, és bár a laminált padló több mint 90% fa, ez feldolgozott (MDF, HDF) formában van jelen. A laminált padlók alapja egy vízálló, ragasztott HDF lap (nagysűrűségű rostlap). Ezt fedi a mintázott réteg, majd egy átlátszó felső réteg a kopás és elhasználódás elleni védelem érdekében. Alul egy védőréteg megállítja a nedvességet, és megvédi a paneleket az eldeformálódástól. A mintázott réteg a fa vagy a kőlapok fényképe, amely papírra van nyomtatva. Ez a papír műgyantába van merítve. Ezt fedi egy igen erős és átlátszó védőréteg. A műgyanta réteget a HDF lapra sajtolják, nagy nyomás és magas hőmérséklet mellett. Ezenkívül a fa vagy kő mintát is a felső rétegre sajtolják. Így a padló mintája a fa erezetével tökéletesen egyező képet ad. Tehát ebből következik, hogy a cseresznye színű laminált padló nem biztos, hogy cseresznyefából van, és a fenyő mintás laminált padló lehet erősebb, mint a tölgy mintás laminált padló. Ugyanis a legfelső kopóréteget gyárilag lehet létrehozni, attól függően erősebb vagy kevésbé erős laminált padlóra van szükség. Ezt régen Tauber számokkal jelölték. A vizsgálat a következő képpen zajlott: Csiszolókoronggal elkezdték dörzsölni a laminált padlót, a csiszolóvásznat 100 körönként cserélték, és ahány kört kibírt sérülés nélkül a laminált padló, olyan erősnek mondták. Ezt a rendszert átváltotta az ikonrendszer, 21,22,23 lakossági, és 31,32,33 irodai kopásállóságú besorolással. Ebből következik, hogy a laminált padló erőssége nem a vastagságától függ. Egy 6mm vastag laminált padló is lehet ’irodai’ és egy 8mm vastag is lehet ’lakossági’ erősségű. A laminált padló felépítéséből ered, hogy nem lehet felújítani, magyarul nem lehet újra csiszolni, lakkozni, hiszen először a kopóréteget, majd a fotó fóliát csiszolnánk le. Viszont mivel a klikkes laminált padlók ragasztást nem igényelnek, ezért visszabonthatók, és a sérült elemek cserélhetők.

Látjuk tehát, hogy a laminált padlók alsó és felső rétege vízálló melamin fólia, ami ellenáll a nedvességnek. Mivel ma már klikkes laminált padlókat lehet beszerezni, ami ragasztást nem igényel, valamivel védeni kell az illesztéseket, a nedvességtől. Erre tökéletes a Klick Guard nevű anyag, mely színében illatában megjelenésében a régi technokolra emlékeztet, attól eltérően ez nem ragad, hanem tömít. És ez nekünk éppen elég, hiszen a laminált padló klikk rendszerébe kenve megóv minket attól, hogy nedvesség hatására a HDF test bedagadjon. A padló rövid és hosszú féder oldalára felhordjuk a tömítőt, majd összeklikkeljük a padlót. Amennyiben kijön az illesztésnél az anyag, az meg fog szilárdulni, majd eltávolítható a padlóról. Lerakást követően várjunk néhány órát a felmosással, ami nem bővizes, hanem ködnedves moppos garnitúrával történjen. A várakozást követően bármikor feltörölhető a padló, az első alkalommal tanácsos, hogy a tömítő rendesen megszáradjon. Amikor azt érzékeljük, hogy az illesztésnél kijött Klick Guard még mozgolódik, nem kell megijedni, gyorsak voltunk, várjunk egy kicsit és miután megszáradt a tömítő eltávolítható. A feltörléshez javasoljuk a Bona felmosókészletünket, még férfi szemmel is gyerekjáték a használata.

Azonban a laminált padlót nem csak felülről, alulról is védeni kell. A simított betonra célszerű 80 mikron vastag létrázható fóliát tenni. A fóliákból a teríthető és a járható illetve a létrázható a beszerezhető, nekünk a legvastagabbra a létrázhatóra van szükség. Ez álltalában 4x5m2 méretben kapható. Illesztés esetén legalább 20cm átfedéssel kell illeszteni, majd ragasztószalaggal rögzíteni. A falnál érdemes kb.:10cm magasságban felengedni, majd a szegélylécezés előtt sniccerrel körbevágni.

A laminált padló lerakását követően a visszabútorozásnál ne a padlón csúsztassuk a bútorokat, hanem megemelve tegyük a helyére. Az asztal és szék lábai alá érdemes csúsztatófilcet ragasztani, illetve görgősszék alá görgősszék alátétet helyezni.

Amennyiben ezeket a javaslatokat betartjuk laminált padlónk lakásunk egyik ékköve marad hosszú éveken keresztül.