Hangsúlyoznunk kell, hogy a hézagtömítő anyagok nem csodaszerek, mert egy szétázott, kimozdult, esetleg meggyengült vakpadlós aljzatot nem varázsolnak át csodapadlóvá, de egy korrekt eljárással, a szakmai szabályokat betartva, a még menthető burkolat még hosszú évekig szolgálhatja tulajdonosát.

Van még egy apróság, ami talán furcsának tűnik, de valós tapasztalatokra épül. Ez a beázott-felázott padlórendszerek gombásodása (penész) okán jelentkezhető egészségkárosodás!

Faanyag vizsgálati adatok és egészségügyi elemzések, kórtörténetek, bizonyítják, hogy egy gombásodásnak indult faszerkezet, legyen az padló, épületfa, igenis valós veszélyforrás, és mivel egy asztmatikus jelenséget nem tudunk ábrázolni, álljon itt figyelem felkeltőként az alábbi kép.

lab-padlo-gomba

Láb, padló, gomba!

 

 

Komoly dolgainkhoz visszatérve, egy korszerű kezeléssel bíró, tehát olajozott, viaszolt, parketta, padló esetében, ha ilyen felületeknél jelentkezik a nyikorgás, recsegés, a felületre juttatott, gondosan bedolgozott, ápoló olaj vagy viaszos emulzió, kiváló eredményt adhat, és egyben a felület ápolása is megtörténik.

viaszos emulzio felhordasa

Viaszos emulzió felhordása

 
A recsegés egy szegezett, vakpadlós, parketta vagy természetes fa alapú padló esetében már a komolyabb probléma kategóriáját jelenti. Ez esetben, sajnos, az okokat az aljzatban, párnafában, vakpadlóban kell keresni. Ez a hibajelenség gyakran fordul elő régebbi, szegezett padló és parketta esetében, különösen olyan helyen, ahol az 1950-es években történt a burkolás, mivel abban az időszakban a párnafák közötti teret előszeretettel töltötték fel salakkal (!),,ami az idők során összeroppant, a párnafák feletti vakpadló bemozdult, és ennek kihatása a mozgó, recsegő, parketta.

 

Ha a parketta recseg, és egy-egy lap ki is jön a helyéből, az már komoly probléma előfutára, és nem is tanácsos házilag javítgatni. Ez ugyanis arra utal, hogy a parkettalapok alatti aljzat elöregedett, amit a parketta védelmében cserélni kell. Elképzelhető, hogy ehhez elegendő csak egy kis részt megbontani, de az is lehet, hogy a teljes burkolat felszedésére van szükség. A művelethez mindenképpen szakemberre van szükség. Egy tanács: figyeljenek oda, hogy a feltöltés cseréje esetén kizárólag száraz, szitált, folyami homok kerüljön felhasználásra!
Ha a párnafák és parketta közötti vakpadlót is cserélni kell, napjainkban bevált módszer az OSB lemez alkalmazása, a teljes felület beborításával. Általában a 19-22 mm-es OSB lap használatos, mivel ezek rétegvastagsága áll legközelebb a korábban alkalmazott vakpadló deszkázatéhoz.

vakpadlo visszabontasa

Vakpadló visszabontása

vakpadlo potlasa OSB lappal

Vakpadló pótlása OSB lappal