A  paneles típusok jellemzően három rétegűek, felső bambuszrétegük általában 3 mm vastag. A hordozóréteg azonban 6-8 mm vastag kemény HDF anyag, ami alá a kopogó hangok csillapítására 2 mm vastag, zártcellás polifoam vagy ellenhúzó furnér réteg kerül.  A padlópanelek jellemző hossza 900-2000 mm, szélességük 60-190 mm, vastagságuk pedig 10-18 mm között változik.

A gyári felület kezelés általában többrétegű, magas kopásállóságú UV lakk, ami további, beépítést követő, kezelést nem igényel.A tömör bambusz parkettákat teljes felületükön, vagy sávosan a födémre kell ragasztani, amihez a PU vagy polimer alapú ragasztók kiválóan megfelelnek.

 

Szeretnénk ennél a típusnál is szót ejteni, talán ismétlés jelleggel, a parketta fektetés „aranyszabályaira”.

p1

Körültekintően kell eljárni a bambusz padló szállítása és mozgatása közben. A tömör bambusz padlót ugyanabban a helyiségben kell klimatizálni, mint amelyben telepítésre kerül. A beépítésre kerülő kötéseket mindenkor vegyesen kell használni, a gyártási szám és időpont beazonosítása mellett.

A  parketta nedvességtartalma 8-10 %-os tartományban legyen, az aljzat nedvességtartalma ne haladja meg az 1,8 %-ot!

A  parkettát célszerű a helyszínre szállítani minimum 48-72 órával a telepítés elött, hogy a padló akklimatizálódni tudjon a környezetéhez.

A nedvességtesztet közvetlenül a bambusz parketta fektetése előtt is el kell végezni!

Ha a parkettákat un. úszó fektetéssel telepítik, mindig védeni kell az aljzat nedvességének hatásaitól. Párazáró rétegként polietilén fólia alkalmazása célszerű, úgy, hogy a fóliát legalább 200 mm-es túlfedéssel helyezzük le, és ragasztószalaggal ragasszuk le. Az aljzat legyen tiszta, por és egyéb szennyeződés mentes. Igyekezzünk állandó légállapotot biztosítani, max 60 % rel.páratartalom, és 10-20 oC betartásával.

A jó levegőkeringetés fontos a nedvesség-felhalmozódás elkerülése érdekében. A nedves helyeket egész évben szellőztetni kell.

Ragasztott – csaphornyos bambusz parkettánál a hordozó felületnek simának, tisztának, száraznak és vízszintesnek kell lennie, nem lehet rajta keményítőszer, kosz, viasz, olaj, festék és egyéb szennyeződés, ami zavarhatja a ragasztott kötést. Az aljzatban minden repedést és lyukat fel kell tölteni, biztosítva a felület zártságát, ellenőrizve a sík voltát.  Javasoljuk a többszöri nedvességtartalom ellenörző mérést, mivel  a bambusz parkettát nem lehet telepíteni, ha a nedvesség meghaladja az 1,8%-ot. A 60 napnál fiatalabb betonfödémek általában túl nedvesek a bambusz padló telepítéséhez.

p2               p3

Lehet vízszintet ellenőrizni komoly műszerekkel, és egyszerű vízmértékkel

 

A bambusz padlók több kivitelben kerülnek forgalomba, megtalálhatók közöttük a natúr, pácolt, lakkozott, viaszolt kivitelűek.

Bármelyik kivitelt választjuk, a lerakást követő műveletek határozzák meg a burkolat későbbi élettartamát, tehát fokozott figyelmet kell fordítani ezekre a műveletekre is!

 

A natúr felület esetén mód van a felület utólagos színezésére (lehetséges, de nem javasolt a bambuszfelület „zsírossága” miatt – foltosodás veszély), majd alapozásra és fedő bevonat felvitelére. A bevonatok tekintetében mindenkor javasolt szakember véleményét igénybe venni, tekintve, hogy egyes alkalmazások különleges kezeléseket indokolnak. (pl. nedves helységben történő alkalmazás).

 

A click-es rendszerű bambusz burkolat azonnal használatba vehető, de a nút-féderes konstrukcióknál, illetve a ragasztott kivitelezésnél célszerű 10-12 napot várni, pihentetni, a felületet a beállás miatt.

Ha jó volt a végzett munka, egy 50-60 évre értékálló burkolattal gazdagodott a lakás!

p4