Padlóban otthon vagyunk – lépjen be hozzánk bizalommal – a szakkereskedő tapasztalataival 16.

jún 24, 2014

A lapok ragasztása normál hőmérsékletű helyiségekben végzendő ragasztás esetén a ragasztás elött a parafa fali lapokat 2-3 napig ugyanabban a térben kell tárolni, hogy az a beltéri klímához alkalmazkodni tudjon.

Ha a ragasztás olyan térben történik, ahol a lap nagyon száraz levegőnek vagy nagyon magas hőmérsékletnek van kitéve, akkor az akklimatizálódás 3-4 napot vehet igénybe, hogy az utólagos hézagképződés elkerülhető legyen. Ez érvényes akkor is, ha a lapokat előzőleg hűvös helyen vagy nagy páratartalom mellett tárolták.

Az akklimatizálást kicsomagolt állapotban kell végezni. Ehhez a lapokból legfeljebb 4-5 darabot lehet lazán egymásra helyezni asztalon vagy hasonló helyen, de nem szabad a padlóra fektetni. A közvetlen napsugárzást és a nedvességgel való érintkezést kerülni kell. A parafa, mint természetes nyersanyag a méretnek megfelelő készre szabás ellenére az akklimatizáció után kismértékű méreteltérést mutathat, amely szükségessé teheti a parafa falburkolati lap utóvágását a ragasztás előtt.

Felhasználás előtt a tekercse parafa anyagot célszerű ellenirányba áttekerni, mivel így a bevágás, méretvágás, egyszerűbb.

Jola Parafa parketta ragasztás
Jola Parafa parketta ragasztás
Jola Parafa parketta ragasztás

Mint minden szakipari munka, ez is igényli a megfelelő eszközöket. Hosszú acél vonalzó, megfelelő minőségű vágókés, fogazott glettvas.

A ragasztás történhet vizes alapú oldószer mentes, alacsony oldószer tartalmú, vagy oldószeres ragasztók alkalmazásával, melyek típusától függően úgy az alap, mint a parafa anyag, vagy csak az aljzat, hordozó felület, bekenése szükséges. Javasoljuk, mindenkor tartsák be a ragasztóanyag gyártó utasításait az anyag alkalmazását tekintve.

Amennyiben a látszó felületre ragasztó kerül, azt haladéktalanul el kell távolítani egy nedves szivacs és száraz törlőrongy segítségével, mert a felületre kötött ragasztó később már nem tisztítható le nyom nélkül. Befejező műveletként a felületet gumihengerrel célszerű átmunkálni, hogy bármiféle légzárvány kisimuljon, és a parafa anyag teljes felületen ragadjon.

Amennyiben natúr anyagot használtunk, jöhet a felület kezelése, ami történhet lakkokkal, olajokkal, viaszokkal. Nedves helységekben javasolt a lakk alkalmazása, legalább két rétegben, ügyelve az illesztési vonalak és burkolat váltások gondos kezelésére, míg egyéb helyeken a bió olajok és viaszok adnak kiváló eredményt.