Választanunk kell, hogy a végleges felület natúr állapotban maradjon-e, vagy színezni szeretnénk a padlót. A színezés, pácolás, történhet önálló színezék felvitellel, vagy az alapozóba kevert színező adalék alkalmazásával.

Az alapozó olaj megszínezésével lehetőség van a faanyag felületi színezésére. Így nem kell külön pácolni, hanem az alapozással egy lépésben elvégezhető a színezés, gyantaolaj színezék alkalmazásával.
A színezéket az olajhoz adva és jól elkeverve, végezzük a felhordást. Sötétebb, mélyebb színek eléréséhez a megszínezett olajat ajánlott hosszabb ideig, az alapos beszívódás érdekében, a felületen hagyni. Ügyelni kell arra, hogy mielőtt a felület ragacsossá válna, töröljük vissza a felesleges alapozót. Mindenkor be kell tartani a gyártó használatra vonatkozó utasításait! Ügyeljünk a biztonságtechnikai utasításokra!

 

szinezett_alapozo_felhordas

Színezett alapozó felhordása

 

Ha a színezéket külön hordjuk fel a felületre hasonló az eljárás, de a beszívódás csak egyenletesen felhordott és eloszlatott anyaggal lesz egyenletes. A színezék általában vízben oldható pigment anyag, aminek alkalmazási körülményeit a gyártó – forgalmazó mindenkor meghatározza. Ezek a porpácok felfőzést, esetenként szalmiáksó, szalmiákszesz, adagolást igényelnek, ami a színezék kötődését, színmélységének növelését, fokozza.

A felület teljes száradása, és ez vizes színezék esetén, normál hőmérséklet mellett, akár 48 óra is lehet, történhet az alapozó olaj felvitele. Mindig annyit vigyünk fel a felületre, amennyi beszívódni képes, ezt a felületen megjelenő mattabb foltokról lehet érzékelni, ha mattul rögtön a felület, több olaj szükséges.

Az olaj felesleget még nedves állagában vissza kell törölni a felületről, mert később ragacsossá válhat, a nem szálat húzó rongy is beletapadhat.

Figyelem! Az alapozó olaj jellemzően hajlamos, a rongy nagy felületén, öngyulladásra, ezért használat után tegyük azt zárt fém edénybe, esetleg vizes edénybe. Ennek a magyarázatát az anyagokban lévő magas lenolaj tartalom adja, ami nem azonos a büdös és avasodásra hajlamos lenolaj kencével!

alapozo_olajok_felhordasa_1          alapozo_olajok_felhordasa_2
                                       Alapozó olajok felhordása

 

szinezett_alapozo_olajokSzínezett alapozó olajok

 

Az alapozott felületeket megfelelő száradás után finoman át kell csiszolni. A köztes csiszolás akkor is ajánlott, ha felület tökéletesen simának tűnik, mert a finom felület biztosítja késöbb a viasz tökéletes tapadását.

Lágy fafajú padlóknál (fenyő, juhar, stb)  és színezett alapozó olajozás után – viaszolás előtt – a kopásállóság fokozható színtelen keményolajjal való átkenéssel. Az olajat természetesen ez után is gondosan vissza kell törölni, és újabb 24 órán keresztül száradni hagyni. A száradáshoz friss levegőt biztosítsunk!

images

Az alap elkészült, jöhet a viaszolás. Függetlenül a fedő viasz típusától, bármely gyártmánynál igaz a következő:

a keményviasz ecsettel, velúr vagy mohair hengerrel, műanyag spatulyával hordható fel. A viaszt vékonyan kell felhordani. A cél: minél vékonyabb, de összefüggő bevonatot kialakítani. Tudjuk, nehéz egy mérhető értéket meghatározni, de a szakmai gyakorlat szerint itt a mennyiség 10-20 gr lehet! Ha túl sok viaszt hordunk fel, amit nem tudunk elpolírozni, a felület ragacsos, érzékeny marad, nem tud megfelelően kikeményedni.

 

Kereskedelmi forgalomban közel 15 fajta anyag kapható, melyek mindegyike kiválóan megfelel a környezet kímélő, természetes anyagokkal végzendő padló, parketta kezelésre.

 

Még egy nagyon lényeges szempont: egy lakkrendszerrel ellentétben, az olajozott vagy viaszolt felületek sérülése könnyen javítható, csak a sérülést kell javítani, ellentétben a lakkozott felületekkel, ahol vissza kell csiszolni az egész felületet, és újra kezdeni a bevonat rendszer kialakítását.

 

Ha jól dolgoztunk, az eredmények magukért beszélnek:

 

viaszolt_jarofelulet_1   viaszolt_jarofelulet_2
                               Viaszolt járófelületek nedves helységekbe is!

 

A következő alkalommal egy kicsit foglalkozunk majd a felület javításával és az ápolással. Térjenek vissza később is hozzánk, és szaküzleteinkbe.