A parketta nyikorgása szinte mindenki előtt ismert, akinek ez a burkolat borítja a padlóját., feltéve persze, hogy a parketta szegezett, párnafán, vagy vakpadlón helyezkedik el.

A probléma két okból fakadhat, egyrészt,, hogy a lapok egy idő után elmozdulnak, elvetemednek, az úgynevezett párnafák meglazulnak, és a mozgó parkettalapok egymáshoz érve nyikorognak. A másik ok, hogy a parketta nedvesség behatás révén részlegesen megdagadt, és rálépéskor a deformálódott burkolat lemozdul.

Az első esetben a megoldást a visszabontás, fogadó felület (párnafa, vakpadló) rendbetétele, és újra lerakás adja, míg a második esetben a kíméletes kiszárítás és hézagtömítés, újra csiszolás, felület kezelés, a megoldás. (bízni kell abban, hogy a padló nem lett penészes, esetleg gombás).

peneszes_parketta

Felázás és ezt követő összeszáradás képe Ez a parketta már vélhetően gombás, penészes

parketta_javitas

Egy „gányolt” parketta javítás, nézzék az éket! A mester újra rakta, de a hézagot ékkel pótolta!

 

A kimozdult, összeszáradt esetben egyesek javasolják a parketta réseibe például hintőport, vagy grafitporral kevert talkum, hintőpor, szórását. Hosszú távon viszont ez nem a leghatékonyabb megoldás.

Sokkal jobb, és hosszabb távú megoldást egy felújítás ad, mikor a teljes felület csiszolásra, hézagtömítésre, és újra lakkozásra kerül. Nem olcsó, de hatékony, és esztétikus megoldás.

 

Ilyen felületeknél, mivel tudjuk, hogy a parketta hézagos és nyikorog, célszerű a hézagtömítő anyagok használata, ami a klasszikus eljárással a parkettából, padlóból származó csiszolat por-lakk keveréke, vagy egy korszerűbb eljárás esetén,  MAPEI hézagtömítő anyagokkal biztosítható.

 

Mapei_rendszer

Mapei rendszer tömítő anyagai és használata

 

Beszélnünk kell ugyan akkor azokról a parketta problémákról is, ami főleg az 1960-70-es években lerakott, bitumenes anyagú ágyazásba rakott parkettáknál (ragasztott kivitel) jelentkezik. Ebben az időszakban még nem álltak rendelkezésre a ma már elérhető, korszerű, rugalmas kapcsolatot biztosító, ragasztók. Gyakori volt, hogy egyszerűen, költség miatt, olvasztott bitumenbe raktak parkettát. Ezt az időszakot követte a Bonobit anyagos korszak, ami, mint anyag, szintén egy modifikált bitumen emulzió.

Ezeknél az alkalmazásoknál a gondot részben egy technológiai hiba, nevezetesen a nem megfelelő környezeti hőmérséklet betartása, másrészt az előkészítés hiányossága, a nem megfelelően portalanított, vagy nedves aljzat okozhatja.

Sajnos, ha az ilyen burkolat bemozdul, recseg, más megoldás nincs, mint a visszabontás, a jó állapotú parkett elemek megtisztítása, és megfelelő aljzatra, megfelelő ragasztóval, újra ragasztás, majd csiszolás és felület kezelés(lakkozás, olajozás, viaszolás).

bitumenes_ragasztas

Bitumenes ragasztás felválása