Gyártói állásfoglalás szerint azokat a melegburkolatokat lehet parkettáknak nevezni, amely tömör fát tartalmaz.

Ezért pl. bár a köznyelvben a laminált parketta ( a megjelenésével egyidejűleg terjedt el ) megnevezése utat tört magának, ez mégis hibás kifejezés. Ebben az esetben a laminált padló a helyes. Ez a termék is főleg fából készül, de feldolgozott fából.

Ezzel szemben a szalagparketta, – bár rétegekből épül fel – tömör fából készül.

Rétegrendje két nagy részre osztható:

  • az alsó hordozórétegre,
  • és a felső fedőrétegre.

Az alsó réteg legtöbbszőr három rétegből épül fel:  egymásra 90 fokban elforgatott vörösfenyő, mely a vetemedést próbálja megakadályozni, ez gyakran 10mm vastagságú. Ezen található az a fedőréteg, mely a nemesfát tartalmazza, mely legtöbbszőr 4mm vastag.

Amikor bükk, vagy tölgy szalagparkettáról beszélünk, akkor ez a felső réteg bükk, vagy tölgy fából készül. Ezen a felső rétegen több lakkréteg található, ezért lerakás után ezt a parkettát csiszolni, lakkozni nem szükséges, ezáltal a készparketta kifejezése is elterjedt. Bár használatba vehető a felhasználás során az elhasználás miatt lehetőség nyílik a későbbi felületkezelésre, vagyis a csiszolás lakkozás szakember segítségének igénybevételével többszőr elvégezhető. Ezáltal a parketta élettartama jelentősen megnövekszik. Természetesen figyelembe kell venni a parketta sajátosságát, vagyis a sérülékenységét, tehát a felhasználás során vigyázni kell rá. Ezt a parketta meghálálja, több évtizeden keresztül társunk lesz az ingatlanban.

Szakember segítségét nem csak a felújításnál, de már a lerakásnál is érdemes segítségül hívni.

  • Az elterjedtebb módszer a laminált padló lerakásával megegyező úszópadló kivitelezés, amikor a megfelelő alátétekre helyezzük a parketta paneleket. A panelek itt csak egymáshoz vannak rögzítve.
  • A másik technológia a telibe ragasztásos kivitelezés. Ez kevésbé elterjedt, mivel idő munka és költség igényesebb folyamat. Cserébe viszont halkabb rajta a járás mivel az aljzattal össze van ragasztva.

Vizes padlófűtésre a parketták lerakhatók a bükk és a juhar kivételével. Vásárlóink körében a legkedveltebb a tölgy szalagparketta. Időtálló klasszikus megjelenése a mai gyorsan változó divat orientált világban is megkerülhetetlenné teszi.

Megjelenés szempontjából megkülönböztetünk parketta és hajópadló mintás kivitelezést.

A parketta mintásnál egy sorban 3 lamella helyezkedik el egymás mellett, míg a hajópadlósnál az egész felület egy lamellából áll. Ár szempontjából az utóbbi a drágább, mivel ugyanakkora fa mennyiségből kevesebb ilyen felületet lehet kinyerni. Ezt a megjelenést akkor javasoljuk, ha nagyobb felületre zsúfolt bútorozástól mentesen van lehetőség a parketta lerakására, ez a minta ugyanis ebben az esetben érvényesül jobban. Kisebb helyiségekbe, vagy bútorral ellátott területre inkább a kedvezőbb áru parkettamintás szalagparkettát javasoljuk. Természetesen minden kiegészítőt megtalálnak üzleteinkben a szalagparkettához, a keményfa szegélyléctől kezdve a fémprofilokon keresztül a megfelelő alátétekig.

Ahhoz, hogy a parkettánk a hétköznapokban is ünnepi fényében ragyogjon megfelelő tisztítószert, és készüléket tudunk biztosítani kedves vásárlóinknak.

Vallom, hogy a mai modern világunkban is egy megbízható elegáns választás lehet a szalagparketta, és hosszú éven keresztül társra lelhetünk benne ingatlanunkban.

Fiszter István
termékmenedzser