Padlóban otthon vagyunk – lépjen be hozzánk bizalommal – a szakkereskedő tapasztalataival 29.

Egy rémisztő részhez érkeztünk a padlók, parketták világában! A gondos háziasszony – házi férfi (!) rendszeres takarítása során finom, lisztszerű port talál a parketta felületén. Alapos vizsgálódás után azt lehet tapasztalni, hogy a por feltakarítása után a felületen kisebb, gombostű fejnyi lyukak találhatók. Ezzel párhuzamosan csendes, nyugodt időszakokban, főleg éjszaka, halk, percegő-kopogó hangokat lehet hallani.

No, ekkor jön a pánik, és nem alaptalanul!

parketta_1

Ez a jelenség, erre kell figyelni!

 

Az a helyzet, hogy kéretlen lakó költözött be a faanyagba! De mi is valójában az új társunk?

 

parketta_2

ez a vicces megjelenés

parketta_3

ez viszont a valós kártevő

Hívatlan vendégeink ez esetben a kopogóbogarak, népiesen szúnak is szokták nevezni. A kopogóbogarak (Anobiidae) a száraz faanyagban élősködnek, két állapotban, lárva és bogár képletben. A lárva, fejlődése során a faanyag folyamatos rágásával járatokat képez, majd kifejlődve bogárrá alakul.

parketta_4

 

Kiirtása nem kis feladat, de ha megjelent, azonnal lépni kell, mert a károkozása határtalan lehet, Elsődleges javaslatunk, hogy forduljanak szakemberhez, aki a megfelelő, és nem veszélytelen, méreganyagokkal tudja a kártévő mentesítést elvégezni.

Amennyiben erre nincs módunk, adott a házilagos módszer, de előre szólunk, ez nem kis feladat.

A lárvának, mely a járatait ásva „felzabálja” a fa belső szerkezetét, két dologra van szüksége tevékenységéhez, fára és levegőre.

A fa adott, a levegő ellátást lehet megakadályozni oly módon, hogy a járatok kimeneti nyílását szisztematikusan lezárjuk viasz jellegű anyagokkal. Ennél a műveletnél van lehetőség a járatok kimeneti nyílásaiba injekciós fecskendővel vegyi anyagot juttatni, ami a lárva kipusztulását gyorsítja.
Számtalan készítményt lehet találni a neten, ami a védekezést szolgálja, azonban minden tapasztalat arra utal, hogy ezek nem adnak tökéletes megoldást, erre Önök is rádöbbenhetnek, ha az olvasói fórumokat olvassák.

Magunk részéről parketta esetében, ha csak kis területű a fertőzés, szakember igénybevételét, ha már kiterjedt, és jelentősebb, kibontást, a bontott anyag megsemmisítését, és új burkolat készítését javasoljuk. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem túl költségtakarékos, de gondoljanak arra, hogy egy lakás, vagy családi ház mennyi egyéb faanyagot tartalmaz (ajtók, tetőszerkezet) és ezek mind-mind potenciális áldozatok lehetnek!