Mielőtt részletekbe bocsátkoznánk, szeretnénk egy rövid áttekintést adni Önöknek a padló történetéről.

Kezdetben volt: a SEMMI! Őseink nem igen foglalkoztak azzal, hogy a barlang vagy odú, később a kisebb kunyhó aljára kerüljön valami.

A padló története!

 Itt még nem volt igény a padlóra

A padló története!

  Ez a környezet sem igényelte

A padló története!

Hosszú időn, nemzedékek során át, az állatok, szarvasmarha, teve, ló… stb elhullajtott maradéka jelentette az építő, tüzelő anyagot, amit aztán, alighogy begyűjtötték, azonnal a házak falára tapasztották, hogy ott megszáradjon.
Amikor aztán lehullott, arról lehetett tudni, hogy alkalmas a tűzrakáshoz. Ha még „friss, meleg” állapotban használták, agyaggal keverve építkeztek, és padlót képeztek evvel a szerves „matériával”.

A kereszténység elterjedése volt az a fordulópont, amikor az emberiség kissé kímélőbb anyagokra váltott, bár sok helyen a sárral tapasztás módszere a padló kialakítására, ápolására még a 18.-19. század során is megmaradt.

A padló története!

Módos parasztporta a 19.századból, tapasztott, sárkent padlóval

 

Egyes földrészeken, kultúrákban, már takarták a csupasz földet szőttessel, és másutt,  a gazdagabb portákon, megjelent a kőburkolat.

A padló története!

A padló története!

 

Lassan-lassan elérkezünk a padlók korához, ahhoz az időszakhoz, amikor az emberek elkezdték valami nemesebb, elérhetőbb anyaggal, a kő mellett, burkolni a padozatot, ez volt a fa.

Mintát, meglepő módon a hajózásról származtattak, ahol már a XI.-XII. században, a fedélzetes hajók megjelenésekor a HAJÓPADLÓ volt a fedélzet borítása.

Most jutottunk el tehát ahhoz a ponthoz, amikor a padló, parketta,laminált padló, parafa padló, bambusz parketta, PVC modulpadló termékekről részletesen tudunk információt nyújtani.

www.parkettabirodalom.hu