A vinyl padló (másnéven LVT, vagy Vinyl padlóburkolatok) egy olyan rendkívül rugalmas, és strapabíró felületű padló, mely kezd nagyon elterjedni, egyre közkedveltebb hazánkban. PVC padló, linóleum, sokunknak ismerősen hangzanak eme nevek, úgy véljük – tudjuk miről is beszélünk, sokat tudunk róla, de nem eleget. Ez már nem a hagyományos „linóleum”. Annál több – esztétikum és sokoldalúság jellemzi.

Mi a különbség a vinyl padló és a linóleum közt?

Idő, gyorsaság, tartósság, takarékosság.

Pár nap alatt akkora mennyiségű vinyl padlót lehet elkészíteni, mint amennyi linóleumot elkészítenénk akár 3 hét alatt! Tehát, a vinyl padló előnyt élvez.

Jelenleg a piacokon találhatók olyan vinyl (angolul LVT – luxury vinyl tile) padló burkolólapok, melyek szinte megszólalásig hasonlítanak a természetes  anyagokhoz. Itt ugyancsak PVC anyagról kell beszélnünk, de ezek  merevebbek a tekercses termékeknél. Sokkal keményebb felszínnel rendelkeznek, szerkezetileg is eltérőek. Ezért tulajdonságaik sem egyeznek meg a hagyományos PVC burkolatéval.

Hová?

Attól függően, hogy milyen helyiségben szeretnénk használni vinyl burkolatot (konyha, nappali, fürdőszoba, lakószobák, közlekedők, lépcsők, előterek burkolásra), érdemes figyelnünk a burkolat kopásállóságára. A vinyl burkolólap felületének rendkívül ellenálló képességét a magas PVC tartalom, a kevesebb adalékanyag, valamint a gyári felület kezelés adja.

A 2,5 mm vastagságú vinyl burkolat prémium minőségnek számít, 33-as kopásállóságával szinte bárhol megállja a helyét, alkalmazási területe javasolt:

  • közintézmények nagy forgalommal rendelkező előterei számára,
  • közületi (commercial) minőségben kiváló burkolat irodák, áruházak, üzlethelységek számára is
  • Otthoni, lakossági felhasználásra

Mivel a termék 100%-ban vízálló, így nyugodtan használhatjuk vizes helyiségek, konyhák, fürdőszobák, egyéb vizes helyiségeink burkolására is.

Vízálló Vinyll padló

vizallo-viny-padlo-uzlet

vizallo-vinyl-padlo-etterem

Miért használjunk vinyl burkolólapot?

Ma már szinte vége láthatatlan eme burkolólap szín – minta és stílus kínálata. Minden helységhez megtalálható az oda illő elképzelés. A fa – és kő utánzat annyira közkedvelt, hogy alap motívumnak számítanak. Mindemellett megtalálható az absztrakt minta is, mely színek sokaságának kombinációjával rendelkezik. Bármely mintát, stílust is választjuk, nyugodtak lehetünk abban, hogy hosszú éveken át kiszolgál bennünket. Mindez annak köszönhető, hogy a minta egy koptató réteggel van bevonva.

Előnye a parkettával szemben, hogy nem recseg – ropog, mégis gyönyörködhetünk a fa hatás felületben. A hidegburkolatokhoz képest, kiváló a lépéshang csillapítása. Játsszunk el gondolatban egy olyan szituációt, melyben kedvesünk végig topog magas sarkú cipőjében az előszobán. Melyik burkolat a zavaróbb? Így van – a hidegburkolat. Élesen adja vissza a cipő sarkának kopogását; a vinyl burkolat tompítja ugyanazt a hangot.

Akár azt is mondhatnánk, hogy a vinyl burkolólap jót tesz az egészségünknek, az ízületeinknek. Mindez a felületének köszönhető, hisz nem hideg! Jól alkalmazható padlófűtéses, – és vizes helységekben is egyaránt.

Vinyl padló kávézóban

A vinyl lap már burkolás után azonnal járható, terhelhető.

 
Vízálló Vinyl Padló gardróbban

Vízálló Vinyl Padló üzlethelyiségben

Ápolás, gondozás

Mint már említettük, a vinyl anyaga egy roppant kemény PVC. Épp ezért, egy szintén kemény tárgy mozgatása egy ilyen kemény felületen karcolódást, sérülést okozhat. Erre a megoldás az lenne, hogy a bútorok lábát megfelelő védőkupakkal lássuk el, vagy tegyünk valamit a lábak alá.

Nem kell tartanunk sérüléstől, ha esetleg forró víz ömlött a padlóra, nincs hatással erre a burkolatra. A burkolat felülete antibakteriális, kisállatok is nyugodtan járkálhatnak rajta, nem lesz gond.

Ha hosszú évek után úgy érezzük, hogy frissítésre vágyunk, szóljunk egy szakembernek, aki egy utólagos poliuretán bevonattal szinte újjá varázsolja vinyl burkolatunkat.